Hlavní obsah

Nit úspěchů českých basketbalistek přetrhlo Bělorusko

CHIETI

Tvrdé přistání po období minulých úspěchů potkalo v italském Chieti české basketbalistky, které ve čtvrtfinále senzačně vyřadilo při svém historicky prvním startu na mistrovství Evropy Bělorusko. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského tak naplnily tradici platnou od roku 1993, odkdy se žádnému reprezentačnímu týmu nepodařilo obhájit titul.

Foto: Sport.cz

Česká basketbalistka Petra Kulichová si dělá prostor v utkání s Německem.

Článek

Bělorusko přerušilo dosavadní úspěšné období českého ženského basketbalu. V něm české reprezentantky vybojovaly stříbro na mistrovství Evropy v Řecku 2003, páté místo na olympijských hrách v Aténách, titul mistryň Evropy v Turecku 2005 a loni sedmé místo na mistrovství světa v Brazílii.

Příčin současného propadu je více. Oproti minulosti se kádr kvalitních hráček postupně zúžil pouze na základní pětku Veselá, Vítečková, Večeřová, Machová a Kulichová. Vedle těchto hráček se proti Bělorusku objevily na hřišti ještě na necelých dvanáct minut Uhrová, šest minut odehrála Hartigová a necelé dvě minuty Mokrošová a Šujanová. Týmu chybí mnohem širší lavička. Pokud se začnou opory trápit, tak už nikdo z dalších nedokáže pozvednout bojovnost a vytáhnout tým z krize. Podobnými vlastnostmi ještě do minulé sezóny oplývaly Pavlíčková s Klimešovou a před dvěma lety při cestě k titul mistryň Evropy ještě i Němcová.

"Máme hodně úzký kádr. Já sám z pohledu reprezentačního trenéra vím nejlépe, jak na tom výkonnostně hráčky jsou. Proto jsem musel nechat hrát ty nejlepší. Toužím s reprezentací vyhrávat a pro úspěch jsem udělal maximum," reagoval trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský na dotaz, zda neměly dostat při trápení opor příležitost další hráčky.

Na výkonnosti týmu se také podepsala skutečnost, že opory Machová po operaci kolena a Večeřová se zlomeným nosem vypadly těsně před šampionátem na necelé dva týdny z přípravy.

Katastrofu odvrátila bojovnost a zkušenost

Tak špatně, jako ve čtvrtek proti Bělorusku, hrály české reprezentantky na velkých turnajích naposledy snad před šesti lety ve Francii, kde se na evropském šampionátu neprobojovaly do čtvrtfinále a skončily deváté. Začínající krizi signalizovala první osmifinálová prohra s Německem. V dalších zápasech s Litvou a Belgií se podařilo českým hráčkám hrozící katastrofu odvrátit bojovností a zkušeností.

"V těchto dvou zápasech, a zejména proti Belgii, jsme podaly velmi dobrý výkon. Bohužel s Běloruskem se nám nic nedařilo. Musíme vzít na vědomí, že se basketbalová Evropa vyrovnává a výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými týmy smazávají," přiznala po utkání kapitánka českého týmu Hana Machová.

Bělorusky měly dokonale přečtenou hru svých soupeřek a předčily české hráčky, jejichž projev postrádal jiskru, ve všech směrech. Do skončení mistrovství Evropy zbývají českým reprezentantkám dva zápasy. Pouze dvě vítězství mohou naplnit cíl v podobě umístění do pátého místa, které znamená postup do kvalifikace na olympijské hry v Pekingu. Závěr italské cesty sice připomíná trnitou kalvárii, ale v silách českých basketbalistek určitě je, aby kvalifikační místo vybojovaly.

V sobotu od 13:30 na ně čeká poražený soupeř z dnešního večerního utkání Španělsko - Belgie. Výhodou českého týmu je dnešní den volna, který může napomoci nejen k odpočinku, ale také k nabrání psychických sil.

Reklama