Hlavní obsah

Basketbalistky zdolaly Belgii a zůstaly ve hře o Peking

CHIETI

České basketbalistky mají ještě šanci vybojovat na ME v italském Chieti 5. místo a s ním i účast v červnové interkontinentální olympijské kvalifikaci. V sobotu odpoledne po možná nejlepším výkonu na šampionátu porazily Belgii 75:50 a v neděli od 14:30 h budou hrát o konečné umístění s Litvou.

Článek

Belgičanky zejména na začátku utkání vypadaly hodně unaveně po pátečním večerním čtvrtfinále se Španělkami, kterým podlehly 53:72, naopak český tým začal s chutí a v dobrém pohybu. Už v 8. minutě vedl 17:2, když na rozehrávce si výborně počínala Uhrová.

Reprezentantky předváděly lepší doskok i podstatně přesnější zakončení a zatímco soupeřkám se během utkání neujal žádný z deseti pokusů o trojku, naopak české ženy se trefovaly ze všech pozic a konečně se jim dařily také trestné hody.

Celková úspěšnost střelby v našem podání tak činila téměř padesát procent a ve 22. minutě to bylo již 41:24. V české hře sice nastalo hluché období téměř čtyř minut bez vstřeleného koše, ale náskok se až tak moc neztenčil díky výborně obraně a důležité trojky Uhrové zajistily pohodlné vedení 62:39 osm minut před koncem. Utkání mohly v klidu dokončit náhradnice.

Kouč svým hráčkám tleskal

Trenér Bobrovský měl z výkonu svých svěřenkyň radost, už během zápasu dokonce po několika úspěšných akcích českého týmu vstal z lavičky a týmu tleskal. "Na zápas jsme se dobře připravili. Věřili jsme si na soupeřky hned od začátku. I když se nám někdy nepodařilo dát nějaké dvoutakty z podkošového prostoru, tak jsme tyto chybičky nahrazovali úspěšnými tříbodovými střelami. Myslím si, že náš výkon byl dnes velmi dobrý," hodnotil utkání Bobrovský.

Na výkonu českého týmu byl patrný i páteční den volna, v němž si hráčky odpočinuly. "Dostaly jsme se ze špatné nálady po prohře s Běloruskem. Věděly jsme, že pokud vyhrajeme oba zápasy, tak máme ještě možnost postupu do kvalifikace na olympijské hry," poznamenala Eva Vítečková, která si pochvala skvělý vstup do utkání. "Belgičanky jsme nepustily vůbec do vedení, skvěle jsme bránily. Wautersová nám sice dala sedmnáct bodů, ale ostatní hráčky se k ní nepřidávaly jako v úterním vzájemném zápase. Dávaly jsme si pozor i na jejich trojkové pokusy, které se soupeřkám vůbec nedařily," podotkla Vítečková.

V úvodu zápasu vynikaly české hráčky rychlostí a důrazem. "Chtěly jsme hrát tvrdě v obraně, hlavně jsme kladly důraz na bránění Wautersové. Taktika nám vyšla a hned od začátku jsme zlomily jejich odpor," řekla Jana Veselá. Nejlepší střelkyně českého týmu Michaela Uhrová prý nečekala tak snadné vítězství. "Stále jsem očekávala, kdy soupeřky nastoupí. Po úspěšných tříbodových střelách jsem si začala více věřit, pomohla mi i důvěra trenéra," přiznala Uhrová.

Trenér belgických reprezentantek Laurent Buffard neskrýval zklamání, že jeho svěřenkyně ztratily prohrou možnost bojovat o olympijské hry. "Byl to zřejmě můj poslední zápas na belgické lavičce, protože jsme měli za cíl postoupit do kvalifikace. Český tým ale hrál skvěle, na našich hráčkách se už projevila únava. Přesto si myslím, že Belgie odvedla na mistrovství Evropy dobré výkony," uvedl Buffard na tiskové konferenci.

Česká republika - Belgie 75:50 (20:7, 39:24, 58:37)
Nejvíce bodů: Uhrová 15, Vítečková 14, Hartigová 11, Večeřová a Kulichová po 8, Veselá 7, Elhotová 5, Machová 4, Mokrošová 2, Svobodová 1 - Wautersová 17, Leemansová a Wambeová po 7. Rozhodčí: Mattioli (It.), Dmitrijev (Běl.), Kremerová (Něm.). Trestné hody: 19/16 - 18/12. Fauly: 19:20. Trojky: 7:0. Diváci: 800.
Další utkání o 5. - 8. místo: Litva-Francie 67:65 (Sulčiuteová 21 - Yacoubouová 15).

Reklama