Hlavní obsah

Basketbalistky Ruska jsou po čtyřech letech mistryněmi Evropy

Basketbalistky Ruska získaly po čtyřleté přestávce titul mistryň Evropy. V nedělním finále v italském Chieti porazily 74:68 Španělsko.

Foto: DPA/EPA

Basketbalistky Ruska jsou mistryněmi Evropy - archivní foto

Článek

Jako jediné z kontinentálního šampionátu si tak zajistily přímou účast na olympijských hrách.

V zápase dvou zcela rozdílných poločasů Rusky zvládly dokonale úvod, když svým soupeřkám připustily pouze jednou vedení 3:2 hned v úvodu zápasu. Nervózně hrající Španělky ztrácely míče při rozehrávce, s výjimkou Valdemorové se jim nedařila střelba a měly i hodně propustnou obranu. Do přestávky získaly Rusky dvacetibodový náskok 44:24.

Vývoj utkání se ale po změně stran nečekaně obrátil. Stejně jako před dvěma lety ve finále s českými basketbalistkami najednou ztratily Rusky herní pohodu a po několika nepřesných pokusech se začaly bát střílet. Španělky přidaly do svého výkonu agresivní obranu, získávaly po školáckých chybách soupeřek snadno míče. Rusky vypadly zcela ze své role favoritek a osm minut před koncem už vedly pouze o čtyři body 53:49.

Netrpělivé Španělky začaly spěchat v útoku, ztratily koncentraci a tím napomohly soupeřkám získat zpět desetibodový náskok. Nejlepší hráčka zápasu Valdemorová nicméně ještě vyprovokovala své spoluhráčky k poslednímu zoufalému náporu a sama tříbodovým košem padesát sekund před koncem snížila opět na čtyřbodový rozdíl 65:69. V nervózním závěru Valdemorová neproměnila nájezd a takticky dobře hrající Rusky si už vítězství vzít nenechaly a hned po skončení zápasu si zatančily vítězné kolečko.

"Z letošního titulu mám větší radost, než z prvenství před čtyřmi lety. Musím totiž přiznat, že když začaly Španělky stahovat v závěru náš dvacetibodový náskok, tak jsem se začala obávat o výsledek. Měla jsem totiž strach, aby se neopakovala situace z Turecka. Nakonec jsme ale závěr zvládly," řekla po slavnostním vyhlášení výsledků ruská pivotka Maria Stěpanovová, která má s českým basketbalem zkušenosti z působení v Gambrinusu Brno, kde ze současného týmu mistryň Evropy hrála i Světlana Abrosimovová.

Finále ME basketbalu žen:
Rusko - Španělsko 74:68 (23:13, 44:24; 53:45)
Nejvíce bodů: Korstinová 18, Ščegolelvová 14, Osipovová 12, Artěšinová 11 - Valdemorová 26, Palauová 18, Montaňanová 11. Rozhodčí: Koromilas (Řec.), Cerebuch (It.), Tatičová (Srb.). Fauly: 21:19. Trestné hody: 23/14 - 20/14. Trojky: 2:8. Diváci: 2900.

Reklama