Hlavní obsah

Volejbalistky mají v olympijské kvalifikaci i vítězky Grand Prix

PRAHA

České volejbalistky narazí v listopadové olympijské kvalifikaci na Ázerbájdžán, Ukrajinu, Maďarsko a letošní vítězky prestižní světové soutěže Grand Prix z Nizozemska, které turnaj uspořádají. Muži budou mít v Portugalsku za soupeře domácí tým a Německo, dál by o postup bojovali s někým z trojice Francie, Slovensko, Švédsko.

Článek

Rozlosování dnes zveřejnila evropská konfederace CEV. Z každého turnaje projde nejlepší celek do lednového pokračování, v němž už půjde o jedno postupové místo do Pekingu. Nejlepší týmy kontinentu si mohou zajistit olympijskou účast už na listopadovém Světovém poháru v Japonsku; neuspějí-li tam, budou do lednových turnajů zařazeny rovněž.

Podle trenérky Táni Krempaské budou Nizozemky v domácím prostředí v Eindhovenu velkými favoritkami. "Na Evropě nebyly v optimální formě, ale doma budou určitě počítat s postupem," řekla ČTK. Vzájemný zápas na zářijovém ME v Belgii skončil českou prohrou 0:3, což ale nakonec soupeřkám k postupu do semifinále nestačilo.

Ázerbájdžán české hráčky v konečném pořadí evropského šampionátu předčily, nad Ukrajinou a Maďarskem dvakrát hladce zvítězily v loňské kvalifikaci. Krempaská hodlá vzít na turnaj do Nizozemska téměř stejnou dvanáctku hráček jako na ME, jen blokařku Božkovou nahradí v týmu Kallistová.

Kouč mužů Zdeněk Haník by v rámci turnaje v portugalském městě Evora bral raději zařazení do druhé trojice. "Němci jsou hodně silní, a přitom nemají takové jméno jako třeba Italové. Myslím, že právě oni budou největšími favority na postup. A Portugalci hrají doma, ani s nimi to rozhodně nebude snadné," řekl ČTK trenér, který by po řadě letních absencí měl mít k dispozici opět nejsilnější kádr.

V pětičlenných turnajích žen se bude hrát systémem každý s každým. Muži hrají v tříčlenných skupinách, po nichž přijde na řadu semifinále a finále.

Rozlosování předkvalifikačních turnajů:
Muži (28. listopadu-2. prosince):
Turnaj v Maďarsku (Szombathély): Finsko, Estonsko, Maďarsko - Belgie, Polsko, Dánsko.
Turnaj v Portugalsku (Evora): Německo, Česko, Portugalsko - Francie, Slovensko, Švédsko.
Turnaj v Itálii (Catania): Itálie, Chorvatsko, Černá Hora - Nizozemsko, Řecko, Rumunsko.
Ženy (7.-11. listopadu):
Turnaj v Nizozemsku (Eindhoven): Nizozemsko, Česko, Ázerbájdžán, Ukrajina, Maďarsko.
Turnaj v Bulharsku (Gabrovo): Belgie, Bulharsko, Slovensko, Bělorusko, Rumunsko.
Turnaj v Turecku (Ankara): Francie, Turecko, Chorvatsko, Španělsko, Rakousko.

Reklama