Hlavní obsah

Majitel Lakers uvažuje o výměně Bryanta a čeká na nabídky

HONOLULU

Jerry Buss, majitel klubu zámořské NBA Los Angeles Lakers, připustil, že v případě zajímavé nabídky by zvažoval výměnu Kobeho Bryanta do jiného celku. Americký basketbalista, nejlepší střelec týmu v posledních dvou sezónách, sice kromě Lakers nikde jinde NBA nehrál, už po skončení minulého ročníku však sám prohlásil, že by změnu uvítal.

Článek

Buss již v minulosti dokázal, že hvězdu první velikosti dokáže oželet. "Opravdu to řekl? Domnívám se, že je to otázka byznysu před loajalitou," uvedl ve čtvrtek Shaquille O´Neal poté, co zjistil, že Buss by Bryanta za příznivých okolností vyměnil. Právě O´Neal během léta 2004 Lakers opustil a jeho odchod mnozí přičítají i Bryantovi.

Majitel kalifornského týmu během tréninkového kempu Lakers v Honolulu uvedl, že bude naslouchat případným nabídkám. "Vždycky jsou k tomu potřeba dvě strany. Je to prostě součást hry naslouchat někomu, kdo má nespokojeného hráče, ale podle vás může dobře zapadnout (do nového týmu)," uvedl Buss. "Nelze moc hledět na loajalitu. Musím se na to koukat jako na byznys, hráč na to dívá stejně jako já," dodal Buss.

Lakers s O´Nealem a Bryantem v sestavě se v rozmezí pěti let dostali čtyřikrát do finále a třikrát se stali šampióny NBA. Po odchodu O´Neala však už nedokázali v play-off vyhrát ani jedinou sérii, naopak obrovitý pivot pomohl v roce 2006 k titulu Miami. "Každý může být vyměněn. U mě to bylo trochu jiné, já vešel do kanceláře a výměnu požadoval," řekl O´Neal.

Bryant má smlouvu v Lakers ještě čtyři roky

Devětadvacetiletý Bryant má před sebou ještě čtyři roky ze sedmiletého kontraktu na 88,6 miliónu dolarů. Svou budoucnost probíral s Bussem už po sezóně při setkání v Barceloně. "Poslouchal velmi pozorně třicet, možná pětačtyřicet minut. Zkoušel jsem mu vysvětlit, jak ho Los Angeles miluje a zanechat za sebou deset miliónů obdivovatelů a jít do neznámého prostředí nemusí být dobrý nápad," připomněl Buss. "Ale když jsem skončil, tak mi řekl, že to v podstatě cítí stejně," dodal.

"O tom, co jsme spolu probírali, i o ostatních debatách s organizací Lakers jsem se několikrát v minulosti zmiňoval, takže nemám co dodat. Těším se na nadcházející sezónu se svými spoluhráči," řekl Bryant ve čtvrtečním prohlášení.

Kouč Phil Jackson připustil, že pokud Bryant nakonec zůstane, musí se především přestat rozptylovat. "Můj vzkaz Kobemu byl takový, že pokud chce hrát tuto hru srdcem a v tomto týmu, vše bude v pořádku. Pokud ne a jeho loajalita je narušena, tak to nepůjde," řekl Jackson. Vzápětí dostal otázku, zda je Bryant dostatečně soustředěný. "Ne, není. Je samozřejmě roztržitý," prohlásil Jackson.

Reklama

Související témata: