Hlavní obsah

Házenkáři se těší na Superpohár

PRAHA

Superpohár v házené je vyhrazen zemím, které se někdy objevily ve finále MS. Pořadatelé z Německa si vždy vyberou pět z nich a letos přizvali na prestižní turnaj do Dortmundu i české reprezentanty. Národní tým tam v závěru tohoto měsíce narazí na Poláky a Švédy, ve druhé skupině jsou Němci, Rusové a Srbové.

Článek

„V 80. letech Československo na Superpohár pravidelně jezdilo, teď je start na takové akci pro nás ctí i jistou formou uznání kvalit české mužské házené,“ uvedl šéf svazu Jaroslav Chvalný.

„Turnaj nabízí výbornou formu přípravy na lednové mistrovství Evropy i zajímavou konfrontaci sil, neboť hned v úvodu potkáme úřadující vicemistry světa Poláky, které máme na šampionátu ve skupině,“ řekl trenér Pavel Pauza, jenž v úterý určil nominaci 15 hráčů.

„Předem jsem věděl o absencích Jíchy a Juříčka, ale proti úspěšné letní kvalifikaci ME se vrací dvě opory Galia s Filipem, po delší pauze zkoušíme spojku Mráze a na stejném postu je nováčkem Prokopec. Debutantem je i křídlo a jediný zástupce domácí extraligy Lehocký,“ vysvětlil Pauza a sraz při velkému počtu legionářů určil do německého Ahlenu.

„Většina reprezentantů sice působí v kvalitní bundeslize, bohužel ne všichni v současnosti nastupují pravidelně na větší úseky zápasů, což není dobrý trend a mohl by se nepříznivě projevit na výkonech mužstva. Určitě nepatříme mezi favority Supercupu, ale těšíme se na něj a pokusíme se tam trápit silné soupeře,“ řekl kouč.

Česká nominace:
Galia (Göppingen/Něm.), P. Štochl – Prokopec (oba Füchse Berlín/Něm.), Nocar (Chambéry/Fr.), Hrubý (Melsungen/Něm.), Horák (Göppingen/Něm.), Mráz (Lübbeck/Něm.), Filip, Kubeš (oba Nordhorn/Něm.), Sobol (Montpellier/Fr.), Brůna (Stralsund/Něm.), Vítek (Bergischer/ Něm.), Hynek (Minden/ Něm.), Lehocký (Dukla), Vraný (Essen/ Něm.).
V Dortmundu hrajeme ve středu 24. října v 19.30 h s Polskem a v pátek 26. října v 18.30 h se Švédskem. Dva nejlepší z každé skupiny čeká o víkendu boj o medaile, ale hraje se i o 5. místo.

Reklama