Hlavní obsah

Americká basketbalistka Whitmoreová už trénuje v Brně

BRNO

Nová americká posila basketbalistek Gambrinusu Sika Brno Tamika Whitmoreová se už zapojila do přípravy ve svém novém působišti. Třicetiletá hráčka pomohla v uplynulé sezoně Spartaku Moskva k vítězství v Evropské lize a v létě se probojovala s Indianou do semifinále zámořské WNBA. Teď věří v úspěch v barvách mnohonásobných českých mistryň.

Článek

Sílu brněnského basketbalu podle svých slov dobře poznala v uplynulé sezóně, kdy odehrála v hale Rosnička jedno čtvrtfinále. "Brno má velice silný a kompaktní tým, který těží ze zkušeností hráček. Přesvědčily jsme se o tom v Moskvě, kde jsme první utkání prohrály," uvedla na úterní prezentaci Whitmoreová, která po krátké tiskové konferenci převzala od manažera klubu Jiřího Hamzy dres s číslem 10.

V Evropě působí Whitmoreová od roku 2001. Nejvíce jí učarovalo Španělsko, kde odehrála první tři sezóny, dvě v Las Palmas a jednu v Salamance. Pak prošla francouzským klubem Mourenx, odkud zamířila do Gdyně, a od ledna byla na angažmá ve Spartaku.

Ivkovicnéová-Béresová je v Brně spokojená

Další brněnská posila Timea Ivkovicnéová-Béresová, která přišla z Pécse, obdržela dres s číslem 14. "Trénuji tu už týden, spoluhráčky mě přijaly velmi dobře a jsem maximálně spokojená. Potřebovala jsem změnit prostředí, v Pécsi jsem měla určité problémy. Chtěla bych svými výkony přispět k postupu Brna do Final Four," řekla jednatřicetiletá Ivkovicnéová-Béresová. V Brně má s sebou svého čtyřletého syna Milana a počítá, že na tři dny v týdnu bude za ní dojíždět manžel.

Obě zahraniční posily ještě doplní Hamchetou Maiga-Baová z Mali. Všechny tři nové cizinky uzavřely v Brně dvouletou smlouvu. Whitmoreová je v tomto směru první ze šesti amerických basketbalistek, které dosud v týmu českých mistryň působily. Všechny dosavadní Američanky měly uzavřenou smlouvu pouze na rok.

"Nechceme po každé sezóně měnit hráčky. Naší podmínkou bylo uzavření delší smlouvy a všechny na to přistoupily. Vsadily jsme na starší, ale zkušené hráčky. Hlavně pod košem bychom měli mít nyní kvalitní pivotky," poznamenal Hamza. Dodal, že ekonomický tlak ruských klubů je nesmírně silný, takže nejkvalitnější basketbalistky míří do tamní superligy. "Za dané situace jsme získali nejlepší hráčky na trhu," dodal.

Reklama

Související témata: