Hlavní obsah

Volejbalisté budou hrát o Evropu znovu i se Slovenskem

LUCEMBURK

Čeští volejbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy utkají znovu se Slovenskem. Dnešní los v Lucemburku, před nímž se poprvé ocitli až ve druhém koši, jim přidělil za soupeře také Ukrajinu a vítěze duelu Lucembursko - Rumunsko. Ženy čeká díky účasti na nedávném evropském šampionátu teoreticky snazší úkol, přejít přes Slovinsko, Moldavsko a lepšího z dvojice Británie - Albánie.

Foto: FIVB

Opora mužské volejbalové reprezentace Martin Lébl (archiv).

Článek

Muži budou mít ME v roce 2009 v Turecku a ženy v Polsku. Z květnových kvalifikací, v nichž se každý tým utká ve čtyřčlenné skupině s každým dvakrát, postoupí přímo vítězové, celky z druhých míst budou hrát baráž. O pořádání kvalifikačního turnaje mužů se uchází i český svaz, o dějištích se v Lucemburku rozhodne v sobotu odpoledne.

Čeští volejbalisté narazili na Slováky i v předchozí evropské kvalifikaci, která jim nevyšla a zavřela po dlouhých 18 letech dveře mezi kontinentální elitu. Na Slovensku Češi prohráli, odvetu doma zvládli, ale skončili ve skupině až za velkým rivalem a v následné baráži nestačili na Němce.

Z prvního koše však mohli dostat například vicemistry světa Poláky nebo Francii. "Ti by byli určitě horší, oba jsou světová extratřída," řekl ČTK trenér Zdeněk Haník. "Rozhodně jsem s losem spokojený více než s olympijským," uvedl kouč. O Peking začnou jeho svěřenci bojovat za měsíc v Portugalsku s domácím výběrem a Němci. V případě úspěchu by Češi opět mohli narazit i na Slovensko.

Haník: Slovensko i Ukrajina jsou na naší úrovni

"Slováky dobře znám, oni i Ukrajina jsou týmy na naší úrovni. I když s Ukrajinou se v poslední kvalifikaci na MS prohrálo. Před šampionátem do Argentiny jsme ji ale porazili," připomněl Haník výhru jeho svěřenců ze září 2001. "No a Rumuni jdou nahoru, to může být hodně zrádný soupeř," dodal.

K české ženské reprezentaci byli přilosováni přijatelní soupeři Slovinsko a Moldavsko, o nichž ale bude obtížné získat jakékoli informace. "Moldávii neznám a Slovinsko je hratelné. Pokud pomýšlíme na vstup mezi nejlepší družstva Evropy, tak bychom měli potvrdit roli favorita v naší skupině. Los nám přál," uvedla trenérka Táňa Krempaská, která loni se svým výběrem prošla evropskou kvalifikací bez ztráty jediného setu.

Snaha o přímý postup na další Euro Češkám nevyšla, ale alespoň se vyhnuly možným soupeřkám z druhého koše, které na nedávném ME startovaly, tedy Chorvatsku, Španělsku i Bělorusku. "Nechala jsem losování na osudu, proto jsem nepřemýšlela, která družstva nechci," dodala.

V kvalifikaci se představí na čtyři desítky týmů, z nichž některé začnou už v prvním kole. Účast na ME má v obou kategoriích už jistou vždy sedmička družstev včetně pořádající země.

Reklama