Hlavní obsah

Házenkáři podle kouče i přes slabší výsledky herně obstáli

S předběžným příslibem pozvání i na příští ročník házenkářského Superpoháru se vrátila mužská reprezentace z prestižního turnaje šesti zemí v Německu. Při premiérovém startu v soutěži obsadili svěřenci Pavla Pauzy až páté místo a zatímco výsledky kouče příliš neuspokojily, předvedená hra byla pro něj příslibem před blížícím se mistrovstvím Evropy.

Článek

Na něm chce tým bojovat o postup do kvalifikace o olympijské hry, Superpohár byl prvním testem.

"Páté místo ze šesti rozhodně není nic, nad čím bychom mohli jásat. Na druhou stranu ale hra a předvedená házená byly potěšitelné," zhodnotil vystoupení v Německu Pauza na úterní tiskové konferenci v Praze.

Litoval především těsných porážek ve vyrovnaných zápasech s Polskem a Švédskem. "Se Švédy jsme měli třicet sekund na vyrovnání, které by nás posunulo do semifinále. A v něm bychom narazili na Rusy, které jsme nedávno jasně porazili. Teď by bylo hodnocení výrazně příjemnější," pokračoval Pauza. "Několikrát se nám stalo, že jsme v nějaké drobnosti zaváhali. Jen vyvarování se takových chyb dělá z mužstva velký tým, a tím bychom chtěli být. Je na čem stavět, ale i co zlepšovat," zdůraznil český trenér.

Juříček a Jícha chyběli

Na akci se musel obejít bez dvou velkých opor, především mu po dlouhé době chyběl jeden z nejlepších českých hráčů David Juříček, který si vyžádal roční reprezentační přestávku, a také zraněný Filip Jícha, druhý nejlepší střelec letošního světového šampionátu.

"Za Juříčka hledáme náhradu. Jedničkou na postu pivota se tak stal jasně Hrubý," uvedl kouč a prozradil, že mezeru po Juříčkovi by mohl zacelit i zkušený Martin Šetlík, se kterým kouč o návratu do reprezentace jedná. "Dali jsme si lhůtu čtrnácti dnů, do které se rozhodneme. Já ho chci, hráči jsou pro a nyní záleží prakticky jen na Martinovi," řekl Pauza na adresu osmatřicetiletého veterána.

V Jíchově případě trenér předpokládá brzký návrat kanonýra po operaci menisku. "Do týdne by měl začít s rehabilitací a v polovině prosince by měl být v pořádku," odhadl Pauza. "V Německu jsme ale dokázali hrát i bez něj. Ukázalo se, že když jsou hráči schopni táhnout za jeden provaz, dá se hrát i bez hvězd. Pokusíme se jej do mužstva zapracovat tak, aby spoluhráči na něj nevzhlíželi jako na spasitele, ale aby byl tou třešničkou na dortu. Aby byl hráčem, který přidá něco navíc," pokračoval Pauza.

Brůna dokáže dát hře ráz

S Jíchou počítá na post střední spojky společně s Michalem Brůnou, který podle Pauzy dokáže dát hře ráz, zatímco Jícha je skvěle disponovaný především střelecky. O nominaci na lednové mistrovství Evropy si v Německu řekl i Alois Mráz. "Bude určitě přínosem. Pavel Prokopec tolik šancí nedostal, ale rozhodně rozšířil okruh hráčů, o nichž uvažuji," pokračoval Pauza.

Superpohár byl první částí přípravy týmu na ME, které se uskuteční v Norsku 16. - 21. ledna. Mužstvo se opět sejde na prosincovém Vánočním turnaji na Slovensku, tam ale budou hrát převážně jen hráči z nejvyšší domácí soutěže.

Od 4. do 10. ledna pak absolvuje základní kádr fyzickou přípravu v Nymburku a druhá část pojede na turnaj do Francie. "Tam ještě chceme dát šanci některým hráčům promluvit do konečné nominace. Tak dvě místa by měli obsadit," předpokládá Pauza. Na závěr přípravy pak tým odletí 12. ledna na Island, kde 13. a 14. ledna sehraje dva přípravné zápasy, načež se přesune do dějiště ME. Tam jej v základní skupině čeká Chorvatsko, Polsko a Slovinsko.

Reklama

Související témata: