Hlavní obsah

Basketbalové lize žen mají pomoci sponzor i televize

PRAHA

Poprvé s generálním sponzorem v zádech, navíc s historicky největším počtem přímých přenosů na obrazovkách České televize. Dvě významné novinky mají pozvednout prestiž i úroveň první ligy basketbalistek, které už dvanáct let po sobě vládne suverénní tým Gambrinusu Sika Brno.

Článek

Pro Jihomoravanky bude i letos v šestnáctém ročníku ligy největším konkurentem ZVVZ USK Praha. A vedení soutěže věří, že pod největšími favority se rozhoří vyrovnaný boj zbývajících osmi celků. Liga odstartovala už v neděli předehrávkou Trutnova s Valosunem Brno, hlavní porce zápasů prvního kola je ale nachystána na středu, kdy se v akci představí i největší favorité a účastníci prestižní Evropské ligy Brno a USK.

První sponzor v historii

Liga žen prý letos bude nejkvalitnější za poslední roky. Pomoci k tomu má vůbec první sponzor v historii, firma Trocal. Ta by podle informací ČTK měla ročně za své jméno v názvu soutěže zaplatit částku pohybující se kolem tří miliónů korun, část bude použita na reklamu, kolem dvou set tisíc korun by pak měl dostat každý účastník soutěže.

Důležitá je pro kluby také prezentace v televizních přenosech. Už teď je jisté, že v sezóně bude odvysíláno minimálně 17 zápasů. "Jsou to historické okamžiky, které by nás měly posunout dál," věřil místopředseda výboru České basketbalové federace Jiří Hamza, zároveň také generální manažer Brna.

Televizní přenosy by k ženské lize mohly hlavně přilákat další sponzory. "Dlouhá léta jsme třeba bojovali o to, abychom byli v televizi. Teď se zmenší prostor na výmluvy, že něco nemůžeme zvládnout," podotkl Hamza na dnešní tiskové konferenci.

Zahraniční hvězdy v dresu Brna

Atraktivitu soutěže mají zajistit i cizinky, kterých je na soupiskách 26, zatímco loni jich v české lize hrálo o dvanáct méně. Hvězdami první kategorie by měly být především americká podkošová hráčka Tamika Whitmoreová a maďarská rozehrávačka Timea Ivkovicénová-Béresová a Hamchetou Maiga-Baová, kanonýrka z exotického Mali, což jsou novopečené posily Brna.

Mocně zbrojil i konkurenční USK, který přilákal francouzskou pivotku Elodie Godinovou, americkou dirigentku Lindsay Whalenovou či bulharskou křídelní hráčku Marinelu Agalarevovou. Pražská Sparta zase z daleké Jamajky získala rozehrávačku Nicole Loudenovou. V ženské lize se objeví deset Slovenek, sedm Američanek, po dvou hráčkách z Ruska a Francie a po jedné z Jamajky, Mali, Polska, Bulharska a Maďarska.

Nejvíc cizinek, po pěti, mají na soupiskách USK Praha a Karlovy Vary, To je také maximální počet, který v české soutěži může zasáhnout do utkání. Výhradně s českými hráčkami si vystačí v Hradci Králové a Ústí nad Labem. "Ale stejně to není tak prošpikované zahraničními posilami jako v mužské lize, což je dobré i pro reprezentaci," uvedl Hamza. "A je také patrné, že do ligy naskočí spousta mladých hráček," doplnil guvernér ženské ligy Ladislav Jirsa.

Hrací systém zůstává stejný

K růstu talentovaných hráček má přispět i účast klubů v evropských pohárech. Kromě euroligových Brna a USK si zahraje Evropský pohár FIBA Trutnov, pětice Karlovy Vary, Sparta, Valosun, Strakonice, Hradec Králové se přihlásila do Středoevropského poháru.

Hrací systém soutěže zůstává stejný jako v předchozí sezóně. Do ligy znovu půjde deset týmů, sestoupivší Olomouc nahradilo Ústí nad Labem. V základní části sehraje každý tým dvoukolově 18 zápasů, pak se oddělí elitní čtyřka a zbývajících šest družstev v nadstavbě. Nejlepších osm týmů jde do play-off; čtvrtfinále, semifinále a duel o třetí místo se hraje na dvě vítězná utkání, finále na tři stejně jako série o udržení mezi posledními dvěma týmy.

Změny ale doznalo řízení soutěže samotné. Hrací komise byla úplně zrušena, její funkci bude suplovat pouze sportovní ředitel ligy, kterým je Zdeněk Ringsmuth. Přispět to má prý k větší operativnosti.

Reklama