Hlavní obsah

Basketbalistky USK touží po 12 letech sesadit Brno z trůnu

PRAHA

Konečně vykročit z brněnského stínu a po dvanácti letech vrátit na Folimanku domácí ligový titul. Se smělým přáním vykročí do nové sezony basketbalistky ZVVZ USK Praha, které ve středu čeká premiérový soutěžní zápas proti Slovance Tábor. Pražanky se v posledních třech letech musely spokojit s ligovým stříbrem, letos touží nadvládu suverénního Gambrinusu Brno ukončit.

Článek

"Bude náročné takový cíl naplnit, ale musíme mít vysoké cíle, které by nás ještě víc motivovaly. Nemůžeme se dopředu odsoudit k tomu, abychom se třeba spokojili jen se druhým místem," prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Praze trenér Lubor Blažek.

Tak odvážná slova z Folimanky už dlouho nezazněla; z USK vyslali k rivalskému Brnu překvapivý, ale o to jasnější vzkaz. "Nechceme, aby to znělo nějak nabubřele nebo velkohubě, jen si to prostě chceme sportovně rozdat. Možná si nabijeme ústa, možná se nám pak někdo bude smát, když to nevyjde. Ale myslíme to upřímně a uděláme pro to všechno," dodal Blažek.

Jeho tým už v minulé sezóně jednou brněnské šampionky zdolal. V únoru USK vyhrál nad Brnem 81:79 po prodloužení a po devíti letech tak utnul rekordní sérii 256 ligových vítězství brněnského týmu. Ve finále ale už Pražanky zase na Brno neměly, stejně jako v předchozích dvou sezónách prohrály 0:3 na zápasy. "Ale teď cítíme, že i ten kvalitativní rozdíl mezi oběma týmy je možná nejmenší v historii," uvedl Blažek.

Kádr byl výrazně obměněn

V USK nedošlo k tak výrazné obměně kádru jako v minulých letech: odešly jen běloruská křídelní hráčka Světlana Volná, americká rozehrávačka Grace Daleyová a slovenská pivotka Jana Lichnerová. Místo nich kádr doplnily francouzská podkošová hráčka Elodie Godinová, bulharská střelkyně Marinela Agalarevová a především americká rozehrávačka se zkušenostmi z WNBA Lindsay Whalenová. Ta naposledy hrála v Jekatěrinburgu a v její sbírce úspěchů je i dvojnásobná účast ve finále WNBA s týmem Connecticutu.

Whalenová má USK pomoci vyřešit dlouhodobé problémy s obsazením postu dirigentky týmu. "Plně splňuje požadavky, které na tvůrce hry máme. Je to navíc i kvalitní hráčka do obrany. Chtěl bych také, aby zvedla prapor ve chvílích, kdy se nedaří, a požene tým dopředu," plánoval Blažek, který lituje toho, že Whalenovou v přípravě brzdily problémy s kolenem. "Ale mělo by to být brzy v pořádku, snad holkám co nejdříve pomůžu i na hřišti. Vím, že máme velké ambice, budeme s Brnem soupeřit, i když mají skvělý tým," těšila se Whalenová.

Blažek: Cítím z týmu obrovskou soudržnost

V USK spoléhají také na české reprezentantky, osu týmu: kanonýrku Markétu Mokrošovou, talentovanou Kateřinu Elhotovou či Michaelu Hartigovou. "Jsme spolu něco málo přes dva týdny, ale cítím z týmu obrovskou soudržnost. Jsou tam velmi dobré vztahy hned od začátku. Na tom také chceme stavět," řekl Blažek.

Vedení klubu má před sezonou velké plány i v Evropské lize, kde se USK poměří s Jekatěrinburgem, Bourges, Krakovem, Salamankou a Šibenikem. Vysokoškolačky loni poprvé proklouzly ze základní skupiny a letos sní o ještě pronikavějším úspěchu. Ze čtyř šestičlenných skupin postupují dál čtyři týmy do play-off, v něm by pak Pražanky rády přešly i přes první kolo.

"Chceme udělat další krok dál, tedy mezi osm nejlepších týmů," poznamenal manažer Marek Kučera. "Důležité bude, abychom do sebe dostali tu vítěznou mentalitu, to se nám loni nepovedlo," připomněl kouč Blažek několik zápasů ztracených v samém závěru.

Reklama