Hlavní obsah

Obhájci titulu ze San Antonia porazili na úvod NBA Portland

NEW YORK
Aktualizováno

Obhájci titulu ze San Antonia zahájili nový ročník zámořské basketbalové ligy NBA úterní domácí výhrou 106:97 nad Portlandem. Venku naopak uspěly Utah a Houston, který v Los Angeles zvítězil 95:93 nad Lakers, za něž nastřílel Kobe Bryant 45 bodů.

Článek

Bryant v létě požádal klubové vedení o výměnu, neboť mu nepřivedlo posily, aby mohl vyhrát titul. Kvůli naraženému zápěstí pak vynechal poslední přípravný zápas, ale při začátku ligy byl hlavní postavou. Valná většina akcí Lakers končila u něj, z pole proměnil 13 pokusů z 32 včetně jedné trojky, ale při 27 trestných hodech devětkrát minul.

"A přitom je to jeden z nejlepších střelců šestek v soutěži. Už toho asi měl plné zuby," řekl kouč Phil Jackson. Jako klíčový koš se ukázala trojka Shanea Battiera 2,5 sekundy před koncem, kterou Houston zlomil vyrovnaný stav 92:92. Bryant pak byl faulován, ale dal jen jednu šestku. Pokus o doskok druhé na možné vyrovnání se domácím nepodařil.

K úspěšné premiéře nového kouče Ricka Adelmana na lavičce Houstonu nejvíce pomohli rozehrávač Tracy McGrady s 30 body a čínský pivot Jao Ming s pětadvaceti.

Hráči San Antonia si před prvním zápasem zavzpomínali na úspěšnou minulou sezonu, když slavnostně převzali prsteny pro úřadující šampiony NBA. "Hrát po takovém ceremoniálu je vždycky zvláštní, každému se v hlavě honí krásné vzpomínky. Ale jsme zpátky v práci a připraveni obhájit titul," prohlásil Tony Parker.

Největší měrou k výhře nad Portlandem přispěl hvězdný Tim Duncan, který těsně před startem sezony prodloužil s týmem Spurs smlouvu až do roku 2012. Připsal si 24 bodů a 13 doskoků, Parker dal devatenáct bodů.

Výsledky úterních zápasů NBA
San Antonio - Portland 106:97, Golden State - Utah 96:117, LA Lakers - Houston 93:95.

Reklama

Související témata: