Hlavní obsah

V Japonsku začne SP volejbalistek, půjde o tři místa pro Peking

TOKIO

Bez úřadujících mistryň světa z Ruska bude dvanáct volejbalových týmů od pátku v Japonsku bojovat o tři postupová místa na olympijské hry. Světový pohár je soutěží pro mistry a vicemistry jednotlivých světadílů, Rusky však do finále ME nepostoupily a následně nedostaly ani divokou kartu.

Článek

Nestartují také Číňanky, které budou zlaté olympijské medaile z Atén obhajovat v domácím prostředí, chybějí i překvapivé vítězky letošní světové Grand Prix Nizozemky, jimž se na ME nepodařilo dosáhnout ani na semifinále. Dvanáctku účastníků SP tvoří Itálie, Srbsko, Polsko, USA, Kuba, Dominikánská republika, Brazílie, Peru, Keňa, Korea, Thajsko a pořádající Japonsko.

Hraje se systémem každý s každým, po 11 kolech vzejde postupující trojice z konečné tabulky, bez zápasů play-off. Z dosavadních devíti ročníků SP čtyřikrát vyhrála Kuba, třikrát Čína, o zbylá prvenství se podělily Japonsko a SSSR.

Češky se zapojí do kontinentální kvalifikace

Favoritkami jsou královny minulých let Brazilky, kterým se sice letošní sezóna příliš nepovedla, na titul jihoamerických mistryň ale přesto dosáhly a ve světovém žebříčku jsou třetí, nejvýše z dvanáctky účastníků SP. Slibnou formu mají Italky, jejichž tým táhne někdejší kubánská reprezentantka Taismary Aguerová a její střetnutí s bývalými spoluhráčkami je očekáváno s velkým napětím. A jednoznačný medailový cíl vyhlásily i domácí Japonky.

Neúspěšné týmy se po SP zapojí do kontinentálních kvalifikací, přičemž do té evropské vstoupí v příštím týdnu i české reprezentantky. Svěřenkyně trenérky Táni Krempaské čeká turnaj v Nizozemsku, po němž si naději na olympijskou účast udrží jen vítězné družstvo.

Světový pohár volejbalistek se v sedmi japonských městech uskuteční od 2. do 16. listopadu, poté budou po čtrnáct dnů usilovat o tři olympijská místa muži.

Reklama