Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka v báječné kulise sahali po vítězství

PARDUBICE

Premiéra českého klubu v basketbalovém Poháru ULEB málem Nymburku přinesla cenný skalp slavného týmu CZ Bělehrad, který však v poslední vteřině vyrovnal a v prodloužení už měl navrch.

Článek

„Určitě jsme měli na to utkání vyhrát, poslední útok soupeře ve čtvrtém dějství mě mrzí. Utkání ale asi rozhodla úspěšnost trojek, Bělehrad měl padesát procent a my dali jen 3 ze 17 pokusů,“ litoval izraelský kouč domácích Muli Katzurin.

Více než čtyři tisícovky diváků vytvářely v pardubické hale od začátku hodně bouřlivé prostředí a český mistr v něm statečně bojoval a přetahoval se o vedení, když hlavně zásluhou Rado Rančíka měli navrch pod košem. „Podobnou atmosféru jsem v Česku na basketu ještě nezažil, diváci zaslouží absolutorium,“ řekl nejlepší střelec Nymburka.

Na konci třetí čtvrtiny začali domácí doplácet na menší počet hráčů v rotaci, chyběla jim svižnost a těžko se prosazovali proti důrazné obraně srbského celku. Neúnavně povzbuzující publikum však přinutilo mužstvo Nymburka vyždímat zbytky sil a po trojce Leeho se povedlo ve 34. minutě znovu vyrovnat (64:64).  V dramatické koncovce domácí dlouho výborně bránili a v předposlední minutě získali nadějné tříbodové vedení. Bělehrad po střeleckou taktovkou Dragičeviče sice dotáhl, proměněné trestné hody Leeho přesto daly 5 vteřin před koncem Nymburku vítěznou naději.

Poslední útok soupeře ale stihl zakončit Kikanovič a za stavu 79:79 došlo na prodlužení. „Věřili jsme si že koncovku zvládneme, měli jsme tam asi víc přidržet balón. Bělehradu tam ale napadaly trojky a my udělali pár zbytečných chyb. Je mí to líto kvůli divákům, kteří vytvořili moc hezkou kulisu,“ přiznával Ladislav Sokolovský. Domácí s vyčerpanými oporami a bez vyfaulovaných Nečase s Bendou nestačili, Bělehrad pod taktovkou rozehrávače Cooka si pro nastavení uchoval víc sil. „Nohy už byly unavené, udělali jsme tam hodně ztrát a pouštěli se do nepřipravených střel,“ litoval Rančík.

Výsledek - skupina F:
ČEZ Basketball Nymburk - Crvena Zvezda Bělehrad 87:94 po prodl. (23:15, 41:41, 57:63, 79:79).
Nejvíce bodů: Rančík 28, Lee 20, Sokolovský 19, Nečas 8, Benda 5 - Dragičevič 28, Cook 21, Markovič 16, Tica a Kovač po 7, Kikanovič 6, 4560 diváků, čtvrtiny 23:15, 18:26, 16:22, 22:16 - 8:15. Další výsledky skupiny F: Panellinios Atény-Ostende 84:77, Dynamo Moskva-Boloňa 91:66. Příští utkání hraje Nymburk 13. listopadu v Boloni.

Reklama

Související témata: