Hlavní obsah

Brno na úvod Evropské ligy zdolalo Gdyni, USK utrpěl debakl

JEKATĚRINBURG

Basketbalistkám ZVVZ USK Praha se nepovedl vstup do Evropské ligy a v ruském Jekatěrinburgu ve středu prohrály vysoko 43:85. Prohra o 42 bodů je jedním z jejich největších debaklů v soutěži. Basketbalistky Gambriusu Sika Brno naopak po drtivém závěru porazily Lotos Gdyně 85:72. Ještě pět minut před koncem vedl polský tým o bod, v závěru ale vůbec nestačil čelit náporu soupeřek.

Článek

Těžší prohru utrpěly basketbalistky USK v únoru 2004, kdy ve své premiérové euroligové sezóně podlehly na palubovce maďarské Šoproně 48:95. Vysokoškolačky si mohou napravit reputaci příští čtvrtek v domácím duelu proti francouzskému Bourges.

Pražanky se v utkání s Jekatěrinburgem, který se řadí k největším favoritům celé soutěže, musely obejít bez zraněných opor Whalenové a Ferančíkové-Pavlíčkové, ale samy asi nečekaly, jak špatně se pro ně zápas bude vyvíjet. Svěřenkyně kouče Lubora Blažka si přály zachytit nástup ruského velkoklubu, ale vůbec se jim to nepovedlo.

Jekatěrinburg brzy šel do šestibodového vedení a po další desetibodové šňůře vedl ještě před koncem první čtvrtiny už 20:4. Pražanky nedokázaly krýt především Polku Bibrzyckou, která rychle nasázela sedm bodů. V útoku naopak hrály zbrkle a dopouštěly se zbytečných ztrát, třeba Francouzka Le Dréanová měla tři za necelých sedm minut. A v ofenzivě se nikdo nepřidal k osamocené střelkyni Mokrošové.

Domácí hráčky na palubovce jasně vládly a brzy se spíš řešilo, kam až může jejich náskok narůst. Těsně po poločase byl rozdíl poprvé dvacetibodový, šest minut před koncem už byla ztráta USK dvojnásobná. Pražanky pak na chvíli zapnuly a deseti body za sebou zažehnaly hrozbu potupné prohry o padesát bodů. Po následném oddechovém čase se ale vítězkám Euroligy z roku 2003 opět povedla bodová série a náskok znovu přerostl čtyřicetibodovou hranici.

Kouče USK mrzely především zbytečné ztráty 

Trenér Blažek byl po utkání hodně nazlobený, svým hráčkám vyčítal hlavně neuvěřitelných 24 ztrát, kterými Pražanky soupeři výrazně usnadnily roli favorita. "Rozhodlo se už v prvních pěti minutách. Dělali jsme jednu ztrátu za druhou a pouštěli soupeře do rychlých brejků, na což jsme před zápasem upozorňovali především. Ale to nebyly žádné ztráty pod tlakem, soupeři jsme to dávali přímo do ruky, nebo házeli balóny do autu. To je nepochopitelné," líčil Blažek v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Soupeře jsme posadili lehkými koši na koně a naopak my jsme se z té krize už nevyhrabali."

Nápor Jekatěrinburgu se mu nepodařilo zastavit ani řadou střídání. "Když odešla jedna hráčka, tak ta další se dopouštěla ztrát zrovna tak. Bylo jasné, že bez Lindsay (Whalenové) a Míši (Ferančíkové) to budeme mít hodně složité, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Prohrát se dá, ale ne takovýmto způsobem. Na hřiště se nedá jít s tím, že si něco zkusím a nějak to dopadne," posteskl si trenér USK.

Sám je zvědavý na to, jak se hráčky se zdrcující porážkou vyrovnají. "Sebevědomí to nepřidá, ale na druhou stranu to asi už o moc horší být nemůže. Máme každopádně na čem pracovat," dodal Blažek.

Brno po drtivém závéru vyhrálo v Gdyni

Brňanky vstoupily do zápasu sice bez znalosti herních signálů soupeřek, jejich výkon ale zdobila rychlost i přesná koncovka. Právě rychlými kombinačními akcemi se dostávaly do dobrých střeleckých pozic a po šesti minutách vedly 18:10. Zásluhu na tomto náskoku měly i dva tříbodové pokusy Machové a Žirkové.

Hostující tým, v jehož základní pětce nastoupila jediná Polka Leciejewská, stačil zareagovat pružnější a hlavně důraznější hrou v obraně. Basketbalistky Gdyně vystihly několik nepřesných rozehrávek soupeřek a po rychlých protiútocích předvedly šňůru sedmi bodů. Největší zásluhu na umazání rozdílu ve skóre měla Američanka Holdsclawová, které dobře sekundovala její krajanka Cantyová. Brňanky zastavovaly soupeřky často za cenu faulů a Gdyně těžila hodně z přesné střelby trestných hodů.

Střelecky Brno táhla zejména Vítečková

České mistryně se ve druhé čtvrtině z chvilkového útlumu probraly, spoluprácí s pivotkami a také přesnou koncovkou Žirkové získaly zpět po čtvrt hodině sedmibodový náskok 34:27. Z hrozící krize vytáhla Gdyni po skvělém výkonu Holdsclawová, která stačila vypichovat míče v obraně, svou dynamiku uplatňovala při útočných akcích a následné takřka neomylné střelbě z výskoku. Jen za první poločas zaznamenala 21 bodů. Před přestávkou se blýskla dvěma trojkami Vítečková, která ve vyrovnané partii udržela jednobodový náskok do druhé poloviny zápasu.

Po změně stran Gdyně ještě více přitvrdila obranu a příliš nepouštěla domácí hráčky do střeleckých pozic. Trenér Jan Bobrovský zařadil po pauze do hry i posilu z Mali Maigu-Baovou, jež se uvedla přímočarým tahem do soupeřova koše i jistou střelbou ze hry. Přesto polský tým získal ve 26. minutě pětibodový náskok (53:48), který ale stačily domácí basketbalistky opět dohnat.

V dramatické koncovce udávala Gdyně až do 35 minuty tempo a měla k dobru těsný náskok 64:63. Vítečková ale dala úspěšným tříbodovým pokusem a následným odvážným únikem po křídle pokyn k závěrečné smršti. Brňanky šňůrou třinácti bodů soupeřky zcela vymazaly a připsaly si první vítězství v soutěži.

Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 85:43 (22:9, 38:22, 61:29)
Nejvíce bodů: Bibrzycká 21, Grudaová 19, Taylorová 12 - Le Dréanová 11, Mokrošová a Burseová 9, Godinová 8. Rozhodčí: Banica (Rum.), Ponomarenko (Ukr.), Laurinavicius (Lit.). Trestné hody: 18/13 - 18/11. Fauly: 22:17. Trojky: 4:2. Diváci: 4000.
Gambrinus Sika Brno - Lotos Gdyně (23:23, 43:42, 57:59)
Nejvíce bodů: Vítečková 18, Machová 16, Žirková 16, Kulichová, Béresová po 9 - Holdsclawová 32, Cantyová 12, Leciejewská 10. Rozhodčí: Grievink (Niz.), Tatičová (Srb.), Gabara (SR). Trestné hody: 17/10 - 18/16. Fauly: 17:20. Trojky: 9:2. Diváci: 900.

Reklama

Související témata: