Hlavní obsah

Volejbalistky prohrály s Ukrajinou 1:3 a na OH hrát nebudou

EINDHOVEN

České volejbalistky přišly o naději na start na olympijských hrách. Na turnaji v Eindhovenu v pátek podlehly Ukrajině 1:3 a po druhé porážce se jim rozplynula vidina druhého místa, z kterého by ještě za určitých okolností mohly postoupit do další fáze kvalifikace o Peking.

Článek

V průběhu prvního setu dokázaly svěřenkyně trenérky Táni Krempaské vymazat pětibodovou ztrátu, nicméně soupeř jim pak v koncovce znovu unikl na 24:21. Český tým odvrátil díky servisu Matuszkové a přesné obraně na síti tři setboly, až při čtvrtém po zablokování Jamborové kapituloval. Vyrovnanější druhé dějství však zvládly české hráčky lépe, i když už prohrávaly 17:20, a jako první sebraly Ukrajině v Eindhovenu set.

To ale bylo jejich poslední vzepětí. V další sadě opět od počátku vedly soupeřky a vítězná sestava s Havelkovou a Havlíčkovou se po chvíli kvůli špatnému příjmu znovu měnila. Úspěch to ale nepřineslo, český tým nevyužil ani nadějné počáteční vedení 4:0 ve čtvrtém setu a po sérii dalších nepřesných přihrávek se mu sen o Pekingu rozplynul.

Domácí Nizozemky, největší favoritky na postup do lednového kvalifikačního turnaje v Halle, měly v pátek volno. Zda si vedle vítěze udrží naději i druhý tým konečného pořadí z Eindhovenu, o tom rozhodnou výsledky evropských zástupců na Světovém poháru v Japonsku.

České volejbalistky ještě teoreticky mohou dostat od FIVB pozvání na jarní mezikontinentální kvalifikaci, to však vzhledem k jejich postavení ve světovém žebříčku není příliš pravděpodobné. Na turnaji v Eindhovenu je o víkendu ještě čekají zápasy s Ázerbájdžánem a s Maďarskem.

Výsledky:
Česko - Ukrajina 1:3 (-24, 22, -18, -16)
Rozhodčí: Di Giacomo (Belg.), Christensen (Dán.). Čas: 95 min. Diváci: 50.
Sestava ČR: Šimánková, Matuszková, Kallistová, Jamborová, Horká, Spalová, libero Tomanová - Jelínková, Havlíčková, Havelková.
Ázerbájdžán - Maďarsko 3:2 (23, 15, -18, -14, 10).
Tabulka:
1.Ukrajina3309:16
2.Nizozemsko2206:04
3.Ázerbájdžán2113:53
4.Maďarsko3032:93
5.Česko2021:62

Reklama