Hlavní obsah

České basketbalistky postoupily přímo na mistrovství Evropy 2009

PRAHA

Pět nejlepších týmů z letošního mistrovství Evropy basketbalistek si zajistilo postup na příští šampionát, který se uskuteční v roce 2009 v Lotyšsku. Znamená to, že i české hráčky už mají po pátém místě na přelomu září a října v Itálii bez kvalifikace jistou účast na dalším ME. Rozhodnutí padlo na víkendovém zasedání výkonného výboru mezinárodní basketbalové federace FIBA Europe v Praze.

Článek

"Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí bylo, že kromě vítězného Ruska čeká na zbývající čtyři evropské týmy předolympijská kvalifikace. Kvalifikace na mistrovství Evropy začne v září a bude pokračovat v prosinci příštího roku," řekl ČTK sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák, jenž se jednání FIBA Europe zúčastnil.

Losování všech soutěží národních týmů se uskuteční 16. a 17. února v Benátkách. Z letošního mistrovství Evropy mužů se na příští šampionát 2009 v Polsku přímo kvalifikovalo sedm mužstev a pořadatel. Zbývajících 17 celků bude rozděleno do čtyř kvalifikačních skupin, v jedné bude pět účastníků a ve zbývajících čtyři.

Pražské zasedání určilo i pořadatele ME v mládežnických kategoriích pro příští rok. Všechny tři týmy českých basketbalistek budou hrát ve skupině A; turnaj dvacetiletých se uskuteční v italském Chieti, osmnáctiletých v Popradu a šestnáctiletých v Katovicích. Mladí čeští hráči naopak budou hrát ve skupinách B; dvacítky v Rumunsku, osmnáctky v Maďarsku a šestnáctky v Chieti.

"Dlouho se projednával také materiál o posílení federací a pomoci slabším a také o vztahu mezi ULEB a organizací FIBA. Zatím se ale kromě toho, že by měla být jednání FIBA více aktivní, dál příliš nepostoupilo," dodal Pražák.

Reklama