Hlavní obsah

Světový pohár volejbalistů začal šokující prohrou Brazilců

SAITAMA/MACUMOTO

Šokující prohrou brazilských šampiónů začal v Japonsku Světový pohár volejbalistů, na němž usiluje dvanáct týmů o tři postupová místa na olympiádu. Brazilský celek, který v posledních letech vyhrál vše, co se dalo, ale na SP startuje bez nahrávače Ricarda, podlehl v neděli Američanům 0:3.

Článek

Ricardo na turnaj neodcestoval zřejmě kvůli dlouhodobým sporům s trenérem Rezendem. Ten prvního nahrávače nevzal už letos na Panamerické hry, které Brazilci i bez něj vyhráli. Jeho absence v Japonsku se ale ukázala jako klíčová už v nedělním duelu s Američany, kteří zvládli dvě těsné koncovky a v třetím setu překvapení dokonali.

Olympijští vítězové, úřadující mistři světa, vítězové každoroční Světové ligy i obhájci trofeje Světového poháru, který se koná jednou za čtyři roky, budou mít šanci své zaváhání napravit. Na turnaji hraje během dvou týdnů všech 12 týmů každý s každým.

"Doufám, že v pondělí proti Španělsku ukáže tento tým svou skutečnou sílu. To bude rozhodující zápas. Začali jsme špatně, teď musíme zdolat pořádné velehory," přirovnal trenér Rezende.

Mistři Evropy Španělé začali také porážkou, když nestačili na Bulhary. Maratónský duel sehráli Australané s Korejci; australský tým v sestavě s dvěma hráči pražského týmu ČZU Earlem a DeSalvem odvrátil v tie-breaku neuvěřitelných deset mečbolů a nad Korejci zvítězil v páté sadě 29:27.

Výsledky - 1. kolo:
Austrálie - Korea 3:2 (-22, 20, -23, 20, 27), Rusko - Argentina 3:0 (16, 22, 17), Portoriko - Egypt 3:0 (17, 19, 17), Bulharsko - Španělsko 3:1 (21, -19, 20, 17), Brazílie - USA 0:3 (-26, -28, -20), Japonsko - Tunisko 2:3 (22, -21, 18, -22, -14).

Reklama

Související témata: