Hlavní obsah

Volejbalisté se před kvalifikací na OH utkají s vicemistry světa

PRAHA

Špičkový soupeř v podobě úřadujících vicemistrů světa Poláků prověří české volejbalisty před olympijskou předkvalifikací. Tým pod vedením trenéra Zdeňka Haníka zahájí trnitou cestu za účastí v Pekingu příští středu v Portugalsku, s polským soupeřem se utká dvakrát o víkendu - v sobotu v bývalé volejbalové baště Odoleně Vodě (18:00) a o den později v Kladně (17:00).

Foto: FIVB

Martin Lébl v utkání volejbalového MS proti USA - archivní fotografie.

Článek

Čeští volejbalisté na olympijském turnaji startovali naposledy v roce 1980 v Moskvě. Aby se probojovali do Pekingu, museli by vyhrát nejprve šestičlennou skupinu, tedy nejlépe všechny čtyři zápasy. Soupeři jim budou Portugalci, Němci, případně by je čekalo semifinále s někým z trojice Švédsko, Slovensko, Francie a nakonec finále o jediné postupové místo do lednového turnaje v Turecku. Tam už půjde o letenku na OH.

Haník sestavil pro boje o olympiádu silný tým, v němž po letní pauze přivítá blokaře Martina Lébla a po dvou letech i dalšího ostříleného hráče smečaře Jiřího Nováka. Ze stálic posledních reprezentačních akcí chybí přihrávající smečař Petr Pláteník, naopak po pěti letech národní dres znovu oblékne nahrávač Jaroslav Škach.

Na olympijskou kvalifikaci se Haník připravuje v Nymburku s šestnácti hráči, po zápasech s rakouským mistrem hotVolley Vídeň za zavřenými dveřmi a dvěma oficiálními s Polskem kádr zúží na dvanáct jmen. "Zápasy s vicemistry světa považuji za velmi kvalitní přípravu," pochvaluje si trenér.

Věhlasného soupeře ze světové špičky získali pro přípravu na olympijskou kvalifikaci také čeští soupeři Němci, kteří v tomto týdnu sehrají tři přípravná utkání v Itálii.

Nominace na utkání s Polskem:
Nahrávači: Škach (Berlín/Něm.), Ticháček (Friedrichshafen/Něm.); smečaři: Popelka (Toulouse/Fr.), M. Novotný (Treviso/It.), Baránek (Poitevin/Fr.), Hudeček (Rennes/Fr.), Novák (Paříž(Fr.); blokaři: Lébl (Macerata/It.), Král (Treviso/It.), Rak (Taranto/It.), Kotrch (ČZU Praha); univerzálové: J. Novotný (Kedzierzyn/Pol.), Štokr (Perugia/It.), Konečný (Ostrava); libera: Polanský (Kladno), Kryštof (Liberec).

Reklama