Hlavní obsah

České házenkářky hrají o tři postupová místa na ME

Martin KézrPrávo

Dlouhou cestu na ME 2008 v Makedonii mají české házenkářky. První krok učiní v Plzni, kde od úterý hrají předkvalifikační turnaj a utkají se s Bulharskem, Lotyšskem, Itálií a Tureckem o tři postupová místa do vlastní červnové kvalifikace.

Článek

„Naším jednoznačným cílem je postup a neumím si představit, co by se dělo, kdybychom doma neuspěli. V boji o letošní MS holky sice předkvalifikací neprošly, ale pro všechny z nás to bylo poučení, navíc družstvo za ten rok herně vyzrálo. Máme i příznivé vylosování a chci, aby hráčky přijaly roli favoritek," říká kouč Jiří Tkadlec s tím, že nominovaná šestnáctka má za sebou intenzivní týdenní přípravu v dějišti předkvalifikace. „Dobře se jeví klubem prověřená spolupráce Poznarové na spojce s Kysučanovou, herní sebevědomí nabrala i další legionářka Vojtíšková a v dobré formě se zdá brankářka Raníková," doplňuje trenér.

Nejvážnějším soupeřem podle něj bude Turecko s vyhlášenou střelkyní Özelovou. „Chceme mu ale vrátit loňskou porážku. Taky Bulharky známe z minulé předkvalifikace, kde jsme je výrazně porazily, i když letos pozměnily kádr. O Italkách a Lotyškách informace schází, natočíme si ale jejich vzájemný zápas, kterým celý turnaj v úterý začne," tvrdí Tkadlec.

K ideálu sestavy mu chybí zraněné Fabíková (kolenní vazy), K. Černá (natažený sval na noze) i Jonášová (poranění menisku) Musel taky přijmout, že reprezentovat už nechtějí interligové opory slávistka Adámková, Šašková z Olomouce ani veselské Handlová, Kočí a Fleková.

„Věřím hráčkám, které jsem vybral a doufám, že tréninkové úsilí přenesou i do zápasů. Vše podřizujeme úspěšnému výsledk," doufá Tkadlec. Pokud národní tým z Plzně postoupí, prosincový los mu přidělí soupeřky do letní kvalifikace. „Tam čekají třeba silné Chorvatky či Dánky, ale lze najít i přijatelnější celky jako třeba Slovinsko," uvažuje předem trenér.

Nominace ČR: Selicharová (Slavia), Raníková – Tomečková, Stuchlová, Hrbková, Vašková, Kovačíková (všechny Olomouc), Knytlová (Thüringer/Něm.), Poznarová, Kysučanová, Zachová (všechny Méty/Fr.), Zámorská (Gjerpen/Nor.), Vojtíšková (Göppingen/Něm.), Válová (Cornexi-Alcoa/Maď.), Simerská (Le Havre/Fr.), Růčková (Zlín).
S kým a kdy v Plzni hrajeme – v úterý 27. 11. v 18.00 h s Bulharskem, ve středu 28. 11. v 18.00 h s Itálií, v sobotu 1. 12. v 15.30 h s Lotyšskem, v neděli 2. 12. v 15.30 h s Tureckem (vše vysílá ČT 4).

Reklama