Hlavní obsah

Čeští volejbalisté vstoupili do boje o OH porážkou s Portugalskem

EVORA

Čeští volejbalisté vstoupili do předkvalifikace o postup na olympijské hry porážkou 2:3 s domácím Portugalskem. Na turnaji v Evoře tak musejí v druhém zápase porazit ve čtvrtek Německo, aby si udrželi naději na celkové vítězství a postup do další fáze kvalifikace o Peking.

Foto: FIVB

Martin Lébl v dresu České republiky

Článek

Hostující hráči dnes začali špatně na příjmu, z čehož plynula i nízká úspěšnost jejich útoku. Domácím to pomohlo k vytvoření sedmibodového náskoku, a i když svěřenci Zdeňka Haníka v závěru dotahovali, úvodní sadu prohráli 21:25. "Rychle jsme prohrávali o čtyři body a dlouho jsme nebyli schopní úspěšně zaútočit, Portugalci velmi dobře bránili," řekl ČTK asistent trenéra Jan Svoboda.

V druhém setu Češi pokračovali ve zlepšeném výkonu. Na postu univerzála se záhy místo Davida Konečného objevil Jakub Novotný, na němž nebyly vůbec patrné problémy s chodidlem, kvůli nimž na předkvalifikační turnaj málem neodjel. Skvěle plnil roli hlavního útočníka a v dalším průběhu zápasu pokládal na zem jeden míč za druhým.

Při podání Martina Lébla se český tým dostal do vedení 14:12 a mírný náskok už nepustil. S Jiřím Popelkou v útoku, který vystřídal Marka Novotného, Češi po vítězství 25:19 srovnali krok.

V třetí sadě však na české straně přišly další chyby, a když se na smeči znovu začal prosazovat domácí Gaspar, dostali se Portugalci do vedení 17:14. Za tohoto stavu Haník vyměnil nahrávače, místo Lukáše Ticháčka přišel Jaroslav Škach. Pod jeho taktovkou se Češi v koncovce přiblížili na rozdíl jediného bodu, ale vyrovnaný závěr setu znovu lépe zvládli domácí hráči.

Čtvrtá sada se však opět hrála podle českých not. Po vyrovnané první polovině přišel na blok Michal Rak místo Jiřího Krále a i tento tah se kouči povedl. Rak se prosazoval na bloku i v útoku středem sítě a přispěl k tomu, že šli Češi do koncovky s pohodlným vedením 22:17. Náskok už si vzít nenechali a vynutili si rozhodující pátý set. "Střídající hráči opravdu dost pomohli, Popelka měl dvě úspěšné série na servisu a Jakub Novotný velmi dobře útočil. Zlepšila se i obrana," uvedl Svoboda.

V úvodu tie-breaku tahali Češi za kratší konec, ale nenechali si soupeře utéct na více než dva body. Tříbodový náskok zařídil domácím až rozhodčí Stipaničev, když jim přisoudil míč, při němž podle televizních záběrů Lébl jednoznačně poslal míč do autu přes soupeřovy ruce. "Kluci byli hodně naštvaní, bylo to v nevhodnou chvíli, ale to je ve sportu normální. To se holt občas stává," řekl Svoboda.

Češi už nepříznivý vývoj sady nedokázali otočit, Portugalci se v útoku znovu opřeli o Gaspara a vyhráli. "Musíme to hodit za hlavu, v dalším utkání se už touhle prohrou prostě nejde zaobírat. Je ale fakt, že Němci budou ještě těžším soupeřem," dodal Svoboda.

Výsledek - skupina A:
Portugalsko - ČR 3:2 (21, -19, 22, -20, 12)
Rozhodčí: Stipaničev (Chorv.), Nederhoed (Niz.). Čas: 122 min. Diváci: 850.
Sestava ČR: Ticháček, Konečný, M. Novotný, Novák, Lébl, Král, libero Kryštof - J. Novotný, Popelka, Škach, Rak.

Reklama

Související témata: