Hlavní obsah

Čeští volejbalisté v olympijské předkvalifikaci porazili Německo

EVORA

Čeští volejbalisté si udrželi naději na postup na olympijské hry v Pekingu. Na předkvalifikačním turnaji v portugalské Evoře ve čtvrtek odvrátili v utkání proti Německu dva mečboly a zvítězili 3:2. Mají tak velkou šanci postoupit do sobotního semifinále.

Foto: FIVB

Radost českých volejbalistů - ilustrační foto

Článek

O postup by je mohlo připravit jen vítězství Němců v pátečním zápase s domácím Portugalskem rovněž v poměru 3:2 na sety; pak by rozhodoval poměr míčů. Ten mají momentálně Češi vyrovnaný 213:213, Němci jsou o jeden v plusu, Portugalci naopak o jeden v minusu. "Varianta nepostupu tam pořád visí, ale vypadá to, že nejspíš půjdeme z druhého místa na Francii," řekl ČTK asistent trenéra Jan Svoboda.

Češi zahájili zápas ve stejné sestavě, jaká dohrávala středeční utkání s Portugalskem. Univerzál Jakub Novotný však tentokrát musel kvůli špatnému příjmu útočit z těžších pozic a proti kompaktnímu německému bloku se neprosadil. Záhy ho tak vystřídal David Konečný, který už na palubovce zůstal.

Prohraný druhý set Čechy nesrazil

V nepovedeném prvním setu přišlo i střídání na nahrávce, kde dostal místo Jaroslava Škacha znovu šanci Lukáš Ticháček a strávil na hřišti převážnou většinu zápasu. V sadě, kterou Češi prohráli hladce 18:25, navíc Ondřej Hudeček nahradil na smeči Jiřího Nováka. "Na začátku nás Němci rozbili servisem," uznal Svoboda.

Změny v sestavě ale trenéru Zdeňku Haníkovi znovu vyšly a úvod druhého setu patřil českým volejbalistům. Vedli 16:11, ale pak se libero Martin Kryštof dopustil několika chyb na příjmu a Češi o náskok přišli. Dramatickou koncovku vyhráli Němci 26:24. "Ale hráče to nesrazilo, oni neměli hlavy dole ani po té včerejší těsné prohře s Portugalskem," řekl Svoboda.

Třetí sada měla vyrovnaný průběh a v koncovce na tom byl lépe pátý tým z letošního ME, který měl za stavu 24:22 dva mečboly. Češi však oba odvrátili a zahájili velký obrat. "Načal to Konečný ubráněným míčem a při našem setbolu Němci útočili do sítě. A pak už jsme vlastně pořád tahali za delší konec," konstatoval Svoboda.

V tie-breaku Češi napodruhé již uspěli

Reprezentantům se začalo dařit na bloku a výrazně účinnější byl i český servis, naopak Němci pod tlakem chybovali. Především díky tomu pro sebe Češi získali čtvrtý set a ve velkém stylu vstoupili i do páté sady. Konečný zaznamenal dva přímé body z podání a výrazně přispěl k tomu, že se jeho tým dostal do vedení 6:2.

Po sérii zaváhání na české straně se sice náskok smrskl na rozdíl jediného bodu, ale v závěru Češi znovu zabrali a pátou sadu vyhráli 15:11. "Právě ten začátek tie-breaku s blokem a dvěma Konečného esy to vlastně celé rozhodl. A když se pak Němci přiblížili, zablokoval Lébl Schöpse," ocenil Svoboda.

Česko - Německo 3:2 (-18, -24, 24, 23, 11)
Rozhodčí: Bartolini (It.), Stipaničev (Chorv.). Čas: 124 min. Diváci: 700.
Sestava ČR: Škach, J. Novotný, Lébl, Rak, Popelka, Novák, libero Kryštof - Hudeček, Ticháček, Konečný, Král.
Tabulka skupiny A:
1.Česko2115:5213:2133
2.Portugalsko1103:2104:1052
3.Německo1012:3109:1081

Reklama

Související témata: