Hlavní obsah

Volejbalisté porazili Francii a stále bojují o olympiádu

EVORA

Čeští volejbalisté se v olympijské předkvalifikaci v Portugalsku probojovali do finále a jediná výhra je dělí od startu na lednovém turnaji v Turecku, kde už půjde o přímý postup do Pekingu. Obávané Francii nedali nejmenší šanci a po suverénně nejlepším výkonu za poslední roky ji porazili 3:0.

Foto: FIVB

Čeští volejbalisté

Článek

Tradičního soka dostali Češi na kolena po dlouhých čtyřech a půl letech. V neděli se utkají s Německem, které v dějišti turnaje v Evoře už jednou se štěstím porazili. "Němci jsou pořád favoriti, dlouhodobě podávají lepší výkony. Ale kdybychom zopakovali ten dnešní výkon, mohlo by to vyjít," řekl ČTK smečař Jiří Popelka.

Trenér Zdeněk Haník měl dnes při výběru základní sestavy šťastnou ruku. Jeho svěřencům na rozdíl od předchozích zápasů vyšel hned začátek, výborně přihrávali, nekompromisně zakončovali útočné akce a v obraně protivníka dokonce předčili, ač jsou právě Francouzi touto herní činností pověstní.

Velká chuť vyzařovala ze všech hráčů Haníkova výběru, zejména z Konečného a Popelky. Ti také přidávali na konto outsidera nejvíce bodů. Brzy si Češi vypracovali bodový náskok, který jim stačilo pečlivou a trpělivou hrou jen udržovat. Francii tak v dějišti turnaje sebrali vůbec první set.

Sebevědomí přinesla výhra nad Němci

Tým podle Popelky získal notnou dávku sebevědomí po vydřené výhře nad Německem, která mu udržela naději. "Ve čtvrtek se nám snad poprvé povedlo otočit zápas z 0:2, navíc jsme věděli, že tady Francie zatím nepředváděla žádné supervýkony. Od začátku jsme si věřili, šlo nám to a byli jsme nad nimi," řekl Popelka.

Během změny stran Francouzi pochopili, že musejí přidat, neboť dnes narazili na nečekaně silného protivníka. V úvodu druhé sady se z tlaku vymanili a hráli rovnocennou partii, jenže to mělo krátkého trvání. Výborné servisy Hudečka a Konečného, jehož eso znamenalo vedení už 16:11, znovu zajistily ve střední pasáži českému týmu výraznější náskok a vydláždily cestu za ziskem druhého setu.

Dlouholetí příslušníci světové špičky Francouzi se po zaváhání soupeře v útoku přiblížili jen na tři body (18:21), více však Haníkova družina nedovolila. A to platilo i po další výměně stran. Největší favorité turnaje jen kroutili nechápavě hlavami, jejich obávaná obrana zcela pohořela a kupili chyby, na které jejich fanoušci už léta nejsou zvyklí.

Francouzi zlostně kopli do míče

Trenér Blain se snažil z lavičky oponovat změnami v sestavě od smečařů přes středové hráče i nahrávače, ale nic dnes francouzskému výběru nepomohlo. Po debaklu Francouzi zlostně vykopli míč ke stropu haly a nezbývá jim než věřit, že šanci poprat se o Peking ještě dostanou příští rok při závěrečné světové kvalifikaci.

Čeští volejbalisté nadmíru vydařené semifinále odehráli bez střídání, na dvě rozehry se na hřišti jen ocitl blokař Rak, aby posílil obranu na síti. "Všichni to dneska odehráli tak, jak by to mělo vypadat asi pokaždé. Moc nám pomohl ten začátek, ono se přece jen hraje jinak, když vyhrajete první set. Pak je to bez nervů, bez tlaku a mnohem uvolněnější," konstatoval Popelka.

Také asistent trenéra Jan Svoboda hráče jen chválil. "Byl to bezchybný výkon, velmi dobře zahrál Ticháček a jejich důležité útočníky jsme ubránili přesně tak, jak jsme si řekli. Mužstvo výborně podávalo, v útoku mělo excelentní úspěšnost a i tak vynikající mančaft jako Francie najednou nevěděl co hrát," uvedl Svoboda.

Předolympijská kvalifikace - semifinále:
Česko - Francie 3:0 (19, 20, 14)
Rozhodčí: Bartolini (It.), Godoy Alonso (Šp.). Čas: 70 min. Diváci: 400.
Sestava ČR: Konečný, Popelka, Lébl, Ticháček, Hudeček, Král, libero Kryštof - Rak.
Německo - Švédsko 3:0 (19, 11, 21)

Reklama