Hlavní obsah

Volejbalisté prohráli s Německem 2:3 a na olympiádu nepojedou

Čeští volejbalisté přišli o naději na start na olympijských hrách v Pekingu. Ve finále předkvalifikačního turnaje v portugalské Evoře v neděli podlehli Německu po další pětisetové bitvě a v lednovém pokračování evropské kvalifikace v Turecku si tak zahraje jejich soupeř. Nesmírně vyrovnaný zápas rozhodly jen drobné chyby, v dramatickém závěru jich Němci udělali méně a zvítězili v tie-breaku 15:13.

Foto: FIVB

Bloky Martina Lébla (vpravo) a Lukáše Ticháčka

Článek

Důvěru od trenéra Zdeňka Haníka dostala zpočátku stejná sestava, která v sobotu prožila životní zápas s Francií. Oba týmy se utkaly podruhé během čtyř dnů, takže se dala očekávat tuhá a taktická bitva, což se do puntíku vyplnilo. Soupeři se neměli čím překvapit, rozhodovala jen drobná zaváhání. A těch v koncovce první sady udělali více Češi. Byť vedli 16:14, nedůrazný útok a chyba na příjmu je potopily. Už potřetí ze čtyř duelů Haníkovi svěřenci ztratili úvodní set.

V druhém dějství rychle prohrávali po dvou esech Andraeho 4:8, ale po příchodu Nováka za Popelku se jim podařilo z tlaku vymanit a srovnalo se nejen skóre, ale nadlouho i hra. Nahrávač Ticháček se často snažil jít bodům naproti kombinací se středovými hráči a vedení 20:15 bylo nadějné.

Němci vystřídali nahrávače, ale pozlobil až blokař Hübner, který třemi servisy snížil na jediný bod. Koncovku však tentokrát zvládli lépe Češi. Tečku za ní udělal Konečný, jenž navázal na sobotní špičkový výkon a v těžkých situacích mnohdy tým podržel. Ostravský univerzál si v Evoře hlasitě řekl o zahraniční angažmá.

Čechy trápily nepřesnosti

I jeho zlaté časy však v třetí sadě skončily, Němci zlepšili obranu a šestibodovou šňůrou otočili na 10:7. Haníkovo dvojstřídání nápor nezastavilo, a tak se trenér vrátil k Ticháčkovi s Konečným. Jeho hráčům se však nedařil servis, přišly i další nepřesnosti a marné pátrání po mezírkách ve skvělé německé obraně. Z lavičky je přišel hledat i Marek Novotný, Němci však nehodlali slevit a pod vedením "uklidněného" prvního nahrávače Tischera nepustili soupeře do hry.

Čeští trenéři pak povolali zpět Hudečka. Když už se zdálo, že se z jejich poloviny kurtu definitivně vytratila lehkost i potřebná zarputilost a Němci bezchybnou hrou míří za vítězstvím, vytáhl tým z bryndy Jakub Novotný. Trefil se do servisu, zablokoval, dobře zaútočil a odvrátil blížící se konec.

Znovu tak česko-německou bitvu musel rozhodnout tie-break. Odehrály se v něm maratonské výměny, němečtí volejbalisté se bránili do posledního dechu a nikdo nechtěl udělat chybu, která by zhatila dvouapůlhodinové snažení. Nejpevnější nervy i ruku měl smečař Andrae a po odpískaném Králově doteku sítě při prvním mečbolu Němců se další zázrak nekonal; olympijský sen rozplynul.

Mezinárodní federace FIVB by ještě mohla český tým pozvat na jarní světové kvalifikace, což je ale vzhledem k jeho postavení v žebříčku nepravděpodobné. Němci na lednovém turnaji v Izmiru doplnili domácí Turky, Srbsko, Španělsko, Itálii, Nizozemsko, Polsko a Finsko, těchto osm týmů se utká o jedinou letenku na OH.

Česko - Německo 2:3 (-22, 21, -17, 22, -13)
Rozhodčí: Stipaničev (Chorv.), Bartolini (It.). Čas: 123 min. Diváci: 600.
Sestava ČR: Lébl, Ticháček, Hudeček, Král, Konečný, Popelka, libero Kryštof - Novák, Škach, J. Novotný, M. Novotný, Rak.

Reklama

Související témata: