Hlavní obsah

Rančík si s Nymburkem užívá basketbal i fanoušky

Martin KézrPrávo

Na stole měl nabídky z Řecka, Ruska i Belgie a v létě váhal, zda ještě v Nymburce zůstat. Nakonec ale pivot Radoslav Rančík s českým mistrem prodloužil smlouvu a nelituje. Užívá si možnosti hrát ULEB cup, druhou nejvýznamnější evropskou soutěž basketbalových klubů. „Teď jsme v laufu, posunuli jsme kvalitu naší hry minimálně o level nahoru a všichni prožíváme nádherné basketbalové chvilky. Nejdůležitější je, že se pořád zlepšujeme,“ říká s nadšením 28letý slovenský basketbalista.

Článek

V Nymburce hraje už třetí sezónu. „Proto, abych setrval, bylo ve hře velké množství plusů, a to nejen po basketbalové stránce. Není to ani daleko do Bratislavy, kde s přítelkyní zařizujeme byt, i když během sezóny žiju v Poděbradech a cítím se tam velmi komfortně,“ vypráví Rančík, jehož partnerka Martina je sestra slovenského reprezentačního fotbalisty Šeba.

„Poznal jsem v Nymburce skvělé prostředí i vynikající fanoušky, a jak nás jezdí letos podpořit do Pardubic na pohárové zápasy, to je něco úžasného.“ Úterní vítězství nad Boloňou sledovalo přes sedm tisíc lidí. „Pohárový basket si užívám a atmosféra v hale? Ta se nedá ani popsat, pět hvězdiček by na vyjádření dojmu nestačilo,“ rozplývá se Rančík.

Základem úspěchu je obrana

Rozumí si s trenérem Katzurinem a má pochopení pro jím preferovanou herní filozofii. „Sžil jsem se s jeho systémem basketu a určitě mu podepíšu motto, že základem úspěchu je obrana, do níž musíte dát srdce,“ doplňuje nejlepší hráč minulé ligové sezóny. „To bylo cenné individuální ocenění, kterého bych ale nedosáhl, kdybych neměl kolem sebe kvalitní spoluhráče.“

Na hřišti si báječně vyhoví s letní posilou Bendou. „Je to velmi talentovaný pivot, který má úžasný cit pro doskok. Rozumíme si i mimo hřiště, já ale nemám problém s nikým. Rozhodně o sobě nechci mluvit jako o hvězdě. Basketbal je týmová hra a jednomu hráči se nikdy nic osamoceně nepodaří. V Nymburku máme letos výbornou chemii týmu. Vážím si hlavně úspěchů mužstva a případný postup do play-off v ULEB cupu by byl zatím pro mne maximem.“

Na startu letošní sezóny ho ale zbrzdilo zranění kotníku. „Jsem velmi energický člověk a pro mne bylo utrpením tři týdny jen sedět doma nebo bezmocně sledovat tréninky či zápasy. Vyfasoval jsem berle a nemohl ani na oblíbené procházky se psem, které jsou pro mě skvělým relaxem. Bylo to náročné psychicky, taky jsem nevěděl, co to udělá s formou, ale naštěstí mi uteklo jen šest ligových kol. Než se rozjel ULEB cup, byl jsem fit a teď už se cítím na hřišti dobře,“ líčí Rančík, jehož bratr Martin hraje za španělské Bilbao.

Reklama

Související témata: