Hlavní obsah

Bryant jako nejmladší hráč v historii NBA nastřílel 20 000 bodů

Kobe Bryant se stal nejmladším hráčem v historii, který nastřílel v NBA 20 000 bodů. Devětadvacetiletému basketbalistovi Los Angeles Lakers se to podařilo na počátku třetí čtvrtiny nedělního utkání proti New Yorku Knicks, když proměnil trojkový pokus. K výhře 95:90 přispěl Bryant celkem 39 body.

Článek

Před 30. narozeninami dosáhli v zámořské lize tohoto milníku pouze dva další hráči. Wilt Chamberlain však byl o dvanáct a Michael Jordan o 204 dnů starší. Bryant potřeboval k nastřílení 20 tisíc bodů 811 zápasů. V tomto ohledu je v historickém pořadí až patnáctý, nejrychlejšímu Chamberlainovi se to podařilo v 499 utkáních.

Hlavní hvězda Lakers si zahrála ve slavné Madison Square Guarden po téměř dvouleté pauze a zápas si užívala. V minulé sezóně Bryant přišel o utkání v New Yorku kvůli disciplinárnímu trestu. "Hraju tady hrozně rád, takže loni mě to hodně mrzelo. Jsem rád, že jsem si tu zase zahrál," uvedl. Hosté vedli až o 25 bodů, ale dvě minuty před koncem Knicks snížili na 90:91. Bryant pak náskok opět pojistil a Jordan Farmar těsně před sirénou výhru Lakers zpečetil.

Vedoucí tým NBA Boston porazil Orlando 103:91, když hned čtyři hráči Celtics nastříleli přes dvacet bodů, což se nestalo přes osm let. Vedle hvězd Raye Allena, Paula Pierce a Kevina Garnetta se to povedlo i Rajonu Rondovi, jenž si 23 body vyrovnal osobní maximum. "Většina týmů už začíná Ronda při bránění zdvojovat. Odvádí skvělou práci," ocenil mladíka Allen.

Boston zvítězil popáté za sebou 

Detroit jako druhý tým po Bostonu dosáhl dvacáté výhry v sezóně. Basketbalisty Houstonu porazil 94:82 a zvítězil popáté za sebou. Hosté v zápase přišli o dvě opory: Tracy McGrady si obnovil zranění kolena a Jao Ming utrpěl tržnou ránu v obličeji, kterou spravily čtyři stehy.

Litevec Linas Kleiza rozhodl se závěrečnou sirénou o výhře Denveru v dramatickém zápase na palubovce Sacramenta 106:105. "Jen jsem se podíval na časomíru, viděl, že zbývají dvě sekundy, a vystřelil. A vyšlo to," radoval se dvaadvacetiletý rodák z Kaunasu. Kanonýr Denveru Allen Iverson sice poprvé po čtyřech zápasech nepokořil třicetibodovou hranici, ale zastoupil ho Carmelo Anthony, jenž ke 30 bodům přidal 12 doskoků.

Výsledky nedělních utkání NBA:
New York - LA Lakers 90:95, Detroit - Houston 94:82, Sacramento - Denver 105:106, Boston - Orlando 103:91, Cleveland - Golden State 96:105

Reklama