Hlavní obsah

Pauza si pochvaluje tvrdý dril, na ME bude sázet na tým

NYMBURK

Tvrdý dril na soustředění v Nymburku si pochvaluje trenér házenkářské reprezentace Pavel Pauza. Již příští čtvrtek čeká národní tým start mistrovství Evropy v Norsku, kde si Češi chtějí vylepšit reputaci po loňském dvanáctém místě na mistrovství světa v Německu. „Snad si dost sil neodvezeme domů po základní skupině,“ řekl ve středu Pauza v rozhovoru pro Sport.cz a ČTK.

Článek

Reprezentace se od minulého pátku chystá na soustředění v Nymburku a Pauza dává svým svěřencům zabrat. „Je pravda, že někteří toho mají dost. A myslí si, že bychom měli zvolnit. Ale tvrdá příprava se nám vrátí,“ věří kouč kvalitní fyzické přípravě. Zvýšená zátěž naštěstí nepřinesla zranění. „Kluci s novým kondičním trenérem víc posilují, provádějí zpevňovací cviky. To je ku prospěchu, z únavy tak nemáme žádné zranění.“

Mimo hru tak zůstává jen s kolenem rehabilitující kanonýr Filip Jícha a obranář Jiří Hynek, který má poraněný kotník. V české defenzívě by jej mohl nahradit pivot Martin Prachař. „Nechci se vzdát hry se dvěma střídajícími borci do obrany,“ přiblížil plány pro šampionát Pauza.

Góly loni druhého nejlepšího kanonýra světového šampionátu Jíchy budou chybět, ale se ztrátou spojky německého Kielu se už trenér smířil. „Otevírá se prostor pro víc střídání, možná si udržíme větší tempo hry. Když byl Filip na hřišti, strhával na sebe pozornost a většinu akcí začínal nebo zakončoval. Hra bude jiná, více týmová. Mým ideálem je tým, který bude táhnout za jeden provaz,“ přeje si reprezentační lodivod.

Island je ideální soupeř

I v Nymburku pilují házenkáři důležitý prvek moderní házené, kterým je rychlý přechod do útoku. „Na tom hodláme nejvíc v Norsku stavět, měla by to být naše nejsilnější zbraň,“ upozorňuje Pauza. Vše si jeho svěřenci budou moci vyzkoušet ve dvojici přípravných zápasů na Islandu. „Je to soupeř na naší úrovni, sehráli jsme s nimi spoustu vyrovnaných utkání. Nabízí mix různých stylů, můžeme si na něm otestovat typ hry na Slovince,“ pochvaluje si posledního soupeře před startem šampionátu. „Teď jsme hodně unavení a herně to nebude žádný zázrak. Ani na Islandu neočekávám nějakou extra lehkost. Pevně věříme, že ta přijde v prvním zápase.“

Mistrovství Češi zahájí 17. ledna ve Stavangeru duelem se Slovinskem. „Slovinci hrají ve čtvrtek v Bratislavě a počítám, že budou v plné sestavě. Ten zápas bychom měli mít na videu, jsem na ně zvědavý. Sestavu budou mít nejsilnější za poslední dva roky,“ řekl Pauza s tím, že start hodně napoví o českých šancích na postup.

Hráči jsou o rok starší, vyzrálejší

Před rokem čeští házenkáři skončili na mistrovství světa na 12. místě, pro vylepšení umístění na kontinentálním mistrovství potřebují postoupit ze základní skupiny. Kouč je optimistický. „Hráči jsou o rok starší, vyzrálejší. Pavel Horák je přes rok venku, Petr Štochl je z nejvyšší německé soutěže vychytanější. Vrátil se Lojza Mráz, kterého po dlouhé době netrápí zdravotní problémy. Velmi dobře vypadá Michal Brůna, který byl v Německu v roli žolíka. Teď bude mít větší zodpovědnost, ale věřím, že to zvládne,“ uvedl Pauza.

Trenér na šampionát poveze vedle čtrnácti hráčů do pole dvojici gólmanů Martin Galia - Petr Štochl. „Kdyby se něco stalo, tak by Honza Štochl za námi odcestoval. Jeden hráč ze současného kádru vypadne,“ připomněl nutnost zúžení kádru. Konečnou nominaci se házenkáři dozvěděli ve středu večer. Do Norska nepojede Václav Vraný z německého TuSEM Essen.

V pátek se sejdou v hotelu Praha, někteří se zúčastní exhibičního utkání Východ - Západ a pak zamíří na Island. Do dějiště šampionátu se tým přesune v úterý, den před duelem se Slovinskem.

Reklama