Hlavní obsah

Házenkáři chtějí na ME v Norsku postoupit ze skupiny

PRAHA

Již necelý týden schází do zahájení mistrovství Evropy v házené (17. až 27. ledna) a na start se chystají i čeští házenkáři. V pátek trenér Pavel Pauza oznámil oficiální nominaci. "Věřím, že znovu postoupíme ze základní skupiny. Což je naším základním cílem," řekl na páteční tiskové konferenci svazový předseda Jaroslav Chvalný.

Článek

Ve výběru nechybí ani osmatřicetiletý Martin Šetlík, který se při Vánočním turnaji na Slovensku vrátil do národního celku po pěti letech. "Svými zkušenostmi přispěje k pohodě v týmu a v potřebných momentech přispěje. Je jedno, jestli bude hrát celý zápas nebo pět minut," řekl trenér Pavel Pauza.

Trenér hodlá mimojiné stavět na vyrovnanosti brankářské dvojice Martin Galia - Petr Štochl. Oba zkušení gólmani chytají v nejvyšší německé soutěži a měli by být oporami. „Je dobře, že máme vyrovnanou dvojici. jednou zachytá jeden, podruhé zase ten druhý,“ pochvaloval si ve středečním rozhovoru se Sport.cz Pauza.

Na šampionát jen se stoprocentně zdravými

Loni skončili čeští házenkáři na světovém šampionátu dvanáctí, před kontinentálním mistrovstvím kouč svým svěřencům věří. „Hráči jsou o rok starší, vyzrálejší." Ten nemůže počítat se zraněnými Jíchou a Hynkem. "Letíme jen s hráči, schopnými stoprocentního nasazení na mistrovství Evropy," doplnil kouč.

Největší zastoupení - devět - má německá první a druhá bundesliga, dva dodala nejvyšší francouzský soutěž, po jednom pak ligy v Rumunsku a Slovinsku. Z domácí soutěže se na šampionát podívá trojlístek házenkářů. V záloze zůstali brankář Jan Štochl a pivot Václav Vraný, kteří v případě potřeby odcestují za týmem přímo do Norska. 

V pátek se hraje utkání hvězd Východ - Západ, večer pak reprezentanty čeká slavnostní galavečer české házené v hotelu Praha. V neděli a v pondělí sehrají čeští reprezentanti dvě přípravná utkání na Islandu, v úterý pak zamíří do Stavangeru, kde je ve středu čeká úvodní duel skupiny A mistrovství Evropy proti Slovinsku. Dále se Češi utkají s Chorvatskem a loňským vicemistrem světa Polskem.

Nominace:
Brankáři:
Martin Galia (Frisch Auf Göppingen/Německo), Petr Štochl (Füchse Berlín/Německo)
Křídla:
Jan Filip (HSG Nordhorn/Německo), Tomáš Heinz (HCB Karviná), Jiří Motl (HK Město Lovosice), Jan Sobol (Montpellier Handball/Francie)
Pivoti:
Petr Hrubý (MT Melsungen/Německo), Martin Prachař (Stiinta Bacau/Rumunsko), Martin Šetlík (TJ Lokomotiva Plzeň)
Spojky:
Michal Brůna (Stralsunder HV/Německo), Pavel Horák (Frisch Auf Göppingen/Německo), Daniel Kubeš (HSG Nordhorn), Alois Mráz (HSG Wetzlar/Německo), Jiří Vítek (Bergischer BHC/Německo), Tomáš Řezníček (RK Gorenje Velenje/Slovinsko)
Univerzál:
Karel Nocar (Chambéry SH/Francie)

Reklama

Související témata: