Hlavní obsah

Florbalistky Děkanky získaly na EP bronz, muži Střešovic skončili čtvrtí

VANTAA

Florbalistky Děkanky získaly bronz na Evropském poháru ve finském Vantaa, když v duelu o třetí místo vybojovali díky výhře 2:1 v prodloužení cenný skalp úřadujících švédských mistryň Rönnby IBK. V 68. minutě rozhodla o úspěchu českých mistryň ruská reprezentantka Oxana Komissarovová. Ve finále hrají o zlato od 11:00 obhájkyně triumfu UHC Dietlikon ze Švýcarska se švédským celkem IKSU.

Foto: www.tatran.cz

Florbalisté Tatranu Střešovice (v červených dresech) se radují z branky - ilustrační foto.

Článek

Děkanka čelila v úvodním dějství převaze Rönnby, kterou využila ve vedoucí branku v 12. minutě Tuominenová. Pražanky předtím nevyužily početní výhodu při trestu Lundqvistové a Švédky zase nepotrestaly vyloučení Šindelové. Na přelomu úvodního a druhého dějství se Děkanka ubránila i při pobytu Brennerové na trestné lavici.

V druhé třetině Děkanka soupeřky přestřílela v poměru 8:3, ale vyrovnání se nedočkala ani při trestu Baggeové. Radovala se ale v 47. minutě, kdy se po asistenci Novotné prosadila Šindelová. Rönnby mělo sice opět tlak, ale gólmanku Váňovou nepřekonalo a muselo se prodlužovat. V osmé minutě nastavení rozhodla o historické výhře nad elitním švédským klubem po přihrávce Svobodové Komissarovová.

Děkanka vyrovnala největší úspěch českého klubového florbalu z roku 1999, jehož dosáhly třetím místem florbalistky Tatranu Střešovice. Právě sloučením Střešovic a Děkanky vznikl současný suverén tuzemské scény, který se dokázal prosadit na silněji obsazeném turnaji než tehdejší výběr ve Švýcarsku.

Muži Střešovic zápas o bronz prohráli

Florbalisté Tatranu Střešovice utrpěli v nedělním utkání o bronz na Evropském poháru ve Vantaa debakl s finským celkem SC Classic 3:12 a skončili čtvrtí. Svěřencům trenéra Petra Ďarmeka se i tak podařilo vyrovnat nejlepší umístění českého týmů z předešlých turnajů mistrů, jehož dosáhl Tatran v letech 1994, 1999 a 2006. Ve finále se v neděli ve 14:00 utkají švédské týmy AIK Stockholm a Warberg.

Střešovice, které dosáhly úspěchu už postupem ze základní skupiny přes švýcarský velkoklub SV Wiler-Ersigen do semifinále, po sobotní porážce s Warbergem držely s Finy nerozhodný stav do 10. minuty. Nápor Classic zúročil Kiviharju, který za 98 sekund překonal gólmana Zicha i podruhé. Vedení favorita pojistil ještě v úvodním dějství Johansson.

Před polovinou utkání sice snížil kanonýr Jedlička, s dvanácti body za šest tref a stejný počet asistencí neproduktivnější hráč Tatranu, ale zápas ovládali hráči Classic. Nohovo vyloučení potrestal v 32. minutě Vänttinen, za 47 vteřin zvýšil Leikkanen a vzápětí dovršil hattrick Kiviharju.

Český šampión prohrál o devět gólů

Finský tým si v závěrečném dějství ještě s chutí zastřílel. Desítku dovršili Johansson, Widgren a dvěma góly Salminen. Za Tatran zmírnili stav Klimeš a z trestného střílení Richter. Nakonec ale český šampión prohrál o devět gólů, protože v přesilovce skóroval Toivio a v 56. minutě dovršil výsledek Salminen. To už v závěru chytal místo Zicha Bobisud.

Trenér Střešovic Petr Ďarmek byl se čtvrtou pozicí spokojen a nemohly to překrýt ani vysoké porážky v bojích o medaile. "Máme pouze dvě kvalitní lajny a tým je mladý. Proto byl pro nás turnaj trošku moc dlouhý a byli jsme po prvních třech zápasech unavení," vysvětlil pro oficiální stránky turnaje Ďarmek, proč v závěrech zápasů docházely týmu síly.

Útočník Richter vidí budoucnost pozitivně

Tatran si připsal na turnaji cenný skalp Wileru-Ersigenu a nechal v konečném pořadí za sebou nejen švýcarského mistra, ale i finského - SSV Helsinky. Útočník Martin Richter tak vidí florbalovou budoucnost pozitivně. "Samozřejmě, že naším cílem je v příštím roce opět hrát na Evropském poháru a někdy se zkusit poprat i o medaili," prohlásil.

Ve finálovém duelu vytrval bezbrankový stav do 22. minuty, kdy otevřel skóre nejproduktivnější hráč turnaje Vesterlund z AIK. Těsně po polovině základní hrací doby vyrovnal Karlsson. K rozuzlení došlo 58 sekund před koncem nastavení, kdy se trefil Djurling.

Finále:
AIK Stockholm - Warberg IC-85 2:1 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Vesterlund (Djurling), 70. Djurling (Carlsson) - 32. Karlsson (Andersson). Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.) Vyloučení: 2:0. Bez využití. Střely na branku: 33:29. Diváci: 2090.
Ženy - o 3. místo:
Děkanka - Rönnby IBK 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 47. Šindelová (Novotná), 68. Komissarovová (Svobodová) - 13. Tuominenová (Widarová). Rozhodčí: Paso, Silvo (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Střely na branku: 20:30. Diváci: 158.
Muži - o 3. místo:
Tatran Střešovice - SC Classic 3:12 (0:3, 1:3, 2:6)
Branky a nahrávky: 29. Jedlička (Štegl), 51. Klimeš (Sláma), 55. Richter z tr. střílení - 10. Kiviharju (Karppanen), 11. Kiviharju (Vänttinen), 16. Johansson, 32. Vänttinen (Karppanen), 32. Leikkanen (Widgren), 36. Kiviharju (Vänttinen), 42. Johansson (Viitanen), 43. Salminen (Vänttinen), 48. Widgren (Leikkanen), 48. Salminen (Vänttinen), 55. Toivio (Virtanen), 56. Salminen (Vänttinen). Rozhodčí: Andersson, Fahlander (oba Švéd.). Vyloučení: 3:1. Využití: 2:0. Střely na branku: 29:37. Diváci: 344.

Reklama