Hlavní obsah

Basketbalistky Brna prohrály v Evropské lize se Spartakem Moskva

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno ve středu prohrály v devátém kole Evropské ligy v boji o první místo v tabulce skupiny C se Spartakem Moskva 77:85. České mistryně se dostaly po vyrovnaném průběhu utkání v posledních čtyřech minutách do střelecké krize, která pomohla soupeřkám k získání rozhodujícího náskoku.

Článek

Spartaku vyšel lépe vstup do zápasu, poměrně snadno získal náskok 8:3. Z hrozivě vypadajícího úvodu se ale Brňanky bleskově vzpamatovaly, po zpřesněné koncovce se rychle vrátily do hry a vedly 10:9.

Střelbu v úvodní čtvrtině vzaly do svých rukou největší hvězdy obou týmů. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského měly hlavní oporu v bývalé hráčce Spartaku Moskva Američance Whitmoreové, zatímco ruský celek spoléhal na Australanku Jacksonovou, s jejímž bráněním měly Brňanky velké problémy.

Vítečková už po šesti minutách měla na kontě tři osobní chyby, kouč ji raději nechal odpočívat a nasadil do hry Maiga-Baovou. Ta se hned po příchodu na hřiště blýskla neomylnou koncovkou. Bojovně hrající Brňanky ztratily slibný pětibodový náskok 29:24, když v poslední sekundě úvodní čtvrtiny propadl košem tříbodový pokus Birdové.

Herní osu tvořily Jacksonová, Birdová a Taurasiová

Neúprosná bitva loňských a předloňských vítězek Evropské ligy pokračovala dál. Herní osu Spartaku tvořily vedle Jacksonové další dvě americké hráčky Birdová a Taurasiová a tato trojice obstarávala hlavní střeleckou porci ve svém týmu. Pilnou prací v obraně je doplňovala hbitá Ščegolevová a také pivotka Matovičová.

Silnými stránkami Brňanek byly pozorná hra v obraně a kombinační rychlost. Právě těmito zbraněmi získal český tým postupně až osmibodový náskok. Slovenská trenérka Spartaku Hejková se pokusila zastavit nápor soupeřek přechodem na zónovou obranu, ale ani tato změna nepřinesla obrat ve vývoji utkání. Také proto, že už musela šetřit i Jacksonovou, jež také sbírala osobní chyby. Bojovné Brňanky si do přestávky udržely slibný pětibodový náskok.

Hned po změně stran však potkal domácí basketbalistky výkonnostní výpadek. Čtyřminutovku prohrály 4:13, když se jim přestala dařit koncovka a chybovaly i v kombinační souhře, kdy často ztrácely míče. Moskevský tým postupně získal až pětibodový náskok, houževnaté Brňanky se však nevzdaly a zápas v závěru gradoval.

Ruský tým odpovídal rychlými protiútoky

Domácí hráčky se prosazovaly postupnými útoky a zásluhou lepší koncovky opět získaly ztracený náskok zpět. Ruský tým odpovídal rychlými protiútoky do otevřené obrany. Ještě čtyři minuty před koncem byl stav nerozhodný 72:72, brněnské hráčky se ale v závěru dostaly do střelecké křeče, proti zónové obraně se bály zakončit akce.

Spartak vytáhly z krize zkušené opory Jacksonová a Taurasiová. Dvěma úspěšnými tříbodovými střelami vybojovaly rozhodující náskok a koncovku už basketbalistky moskevského klubu nepustily z rukou.

Nedokázaly si poradit se zónovou obranou

Trenér Bobrovský si posteskl, že si jeho svěřenkyně nedokázaly poradit po změně stran se zónovou obranou soupeřek. "Naše střelkyně ve druhém poločase velmi nepřesně zakončovaly. V závěrečných čtyřech minutách se takřka všechny bály zakončit, míč si podávaly jako horký brambor," řekl kouč, který viděl hlavní příčinu prohry v tom, že se nepodařilo ubránit výbornou Australanku Jacksonovou. "Takových hráček po světě mnoho nechodí. V sobotu v ruské lize v Samaře sice nedala za osmnáct minut ani bod, v Brně si ale výpadek vynahradila," uvedl Bobrovský.

Trenérka Hejková neskrývala spokojenost s průběhem zápasu. "V prvním poločase byl zápas bezstarostný, druhá polovina byla spíše o boji. Také proto, že klíčové hráčky na obou stranách měly po čtyřech faulech. Díky dobré zónové obraně se nám po změně stran podařilo udržet vynikající střelkyně Brna na pouhých 27 bodech, což se tu často nestává," řekla Hejková.

Gambrinus Sika Brno - Spartak Moskva 77:85 (29:27, 50:45, 67:68)
Nejvíce bodů: Whitmoreová a Žirková po 15, Maiga-Baová 14 - Jacksonová 33, Taurasiová 21, Birdová 13, Ščegolevová 10. Rozhodčí: Reatto (It.), Špendl (Slovin.) a Calik (Pol.). Fauly: 21:15. Trojky: 11:17. Diváci: 1600 (vyprodáno).
Další utkání: Valenciennes - Košice 73:65.
Tabulka skupiny C:
1.Spartak Moskva981743:61417
2.Brno972747:63116
3.Valenciennes945603:64813
4.Košice936588:63912
5.Gdyně835590:63211
6.Namur817528:6359

Reklama

Související témata: