Hlavní obsah

Házenkáři přišli na ME kvůli administrativní chybě o Prachaře

Administrativní chyba připravila českou házenkářskou reprezentaci na mistrovství Evropy o jednoho hráče. Na soupisce pro čtvrteční utkání se Slovinskem, jímž tým vedený trenérem Pauzou šampionát v Norsku zahájil, byl totiž neoprávněně zapsán Martin Prachař, který tak už do dění na mistrovství nemůže zasáhnout.

Článek

Prachař figuroval v širší nominaci, těsně před šampionátem, kdy byl stále ve hře start zraněné české jedničky Filipa Jíchy, ale nebyl omylem zapsán na tzv. delegation list, který národní svazy posílají na evropskou federaci. "My jsme již v říjnu poslali soupisku se seznamem 28 hráčů včetně Prachaře. Poté jsme zaslali zúženou nominaci 18 hráčů, a na ní Prachař nebyl. Je to naše chyba," řekl ČTK předseda Českého svazu házené Jaroslav Chvalný.

Čeští funkcionáři svou chybu odhalili ještě před úvodním zápasem a zaslali do Norska správný seznam. Ten však evropská federace nepřijala, což ale český tým zjistil až po zápase. Federace mohla chybu českých činovníků trestat i kontumační prohrou 0:12, kterou se však podařilo svazovým funkcionářům jednáním odvrátit a platí tedy výsledek 32:34. Česká výprava nicméně dostala pokutu, jejíž výši nechtěli představitelé svazu zveřejnit.

Přehmat funkcionářů ze svazu házené připomíná kuriózní chybu manažera reprezentace běžců na lyžích Květoslava Žalčíka, který při ZOH v Turíně uvedl na soupisku pro štafetu místo finišmana Milana Šperla sprintera Dušana Kožíška. Ten se startem vůbec nepočítal, z olympijské vesnice dorazil na místo až v průběhu závodu a Češi se místo snu o medaili museli smířit s devátým místem.

Reklama

Související témata: