Hlavní obsah

Házenkáři prohráli i podruhé, nestačili na Chorvaty

STAVANGER/PRAHA

Čeští házenkáři prohráli v pátek na evropském šampionátu v Norsku i s Chorvaty a k postupu ze skupiny musí v neděli zdolat úřadující vicemistry světa Poláky (15.15 h, ČT 4). Ti však v pátek večer snadno přehráli Slovince rozdílem šesti branek.

Článek

Reprezentanti sice předvedli lepší výkon než v tristní premiéře, jenže favorit především ve druhé části ukázal individuální kvalitu a znovu odhalil naší slabinu v postupném útoku. Nenašel se nikdo, kdo by hru dirigoval s takovou nápaditostí jako Balič, jenž navíc dokázal v důležitých momentech střílet góly. „Vzdorovali jsme statečně a nutili soupeře k maximálnímu výkonu, jenže ve druhém poločase nás vyčerpávalo častější oslabení a už jsme nebyli schopni čelit sílícímu tlaku Chorvatů,“ řekl trenér Pavel Pauza.

Česku chyběl nejen nemocný Kubeš, ale rovněž Prachař, který administrativním omylem českého svazu nefiguruje na oficiální soupisce a úvodní utkání se Slovinci tak hrál neoprávněně. Naštěstí jury nenaplnila hrozbu kontumační porážky 0:12 a výsledek 32:34 zůstal v platnosti.

Skóre duelu s Chorvaty sice otevřel Mráz ze sedmičky, ale gól ze hry dal národní tým až ve 14. minutě a mezitím soupeř uplatňující sílu spojek stihl nasázet pět branek.

Při úspěšném roztažení hry přes křídla i agresivnějším pojetí obrany se reprezentantům povedlo vyrovnat (11:11 ve 26. min.) a protivník na chvíli znervózněl. Po změně stran však přišla česká vyloučení (celkem 10) i chyby při rozehrávce, čehož Chorvaté využili k získaní čtyřgólového náskoku, který poslední čtvrthodinu v pohodě udržovali. Český tým sice bránil na hraně rizika, jenže proti tak vyspělému soupeři na obrat skóre myslet nemohl.

Česko - Chorvatsko 26:30
Branky: Vítek 7/5, Filip 4, Mráz 4/1, Nocar, Horák a Hrubý po 3 - Balič a Lackovič po 5, Duvnjak 5/5, Kaleb 4, Horvat a Sulič po 3, 1100 diváků, poločas 13:13.
Další výsledky - sk. A: Polsko-Slovinsko 33:27, pořadí: 1. Chorvatsko 4 (62:53), 2. Polsko 2 (60:59), 3. Slovinsko 2 (61:65), 4. Česko 0 (58:64), sk. B: Norsko-Rusko 32:21, Dánsko-Černá Hora 32:24.

Reklama

Související témata: