Hlavní obsah

Jícha: Musíme vybudovat herní disciplínu

KIEL/PRAHA

Jen u televize doma v Kielu sledoval házenkářské mistrovství Evropy Filip Jícha. Nejlepší český házenkář minulého roku v Norsku chyběl po říjnové operaci kolena. Po rychlém konci se mu vystoupení kolegů nehodnotilo lehce. „Největším problémem byl postupný útok. Musíme vybudovat herní disciplínu,“ pojmenoval v rozhovoru pro Sport.cz obávaný kanonýr největší český problém na ME.

Článek

Svěřenci trenéra Pauzy bojovali, maximální nasazení samo o sobě však proti špičkovým evropským celkům nestačí. Z postupného útoku se Češi prosazovali jen s velkými obtížemi. „Házená se hraje na góly. Máme dobré spojky, je nutné si věřit v situacích třeba čtyři na čtyři nebo tři na tři. Musíme spolupracovat, přizpůsobit se modernímu stylu. Všichni musejí chápat herní systém,“ vidí cestu do budoucna dvoumetrová spojka.

Proti Polsku vedl český tým v poločase o gól, stejně jako v předchozích dvou duelech základní skupiny se zápas zlomil po přestávce. „Častá vyloučení nám nepomohla,“ připomenul Jícha dvojnásobné oslabení v úvodu druhé půle.

Ofenzívu postavil kouč Pauza na rychlém přechodu do útoku, kvalitní soupeři ale nepustili české házenkáře ke smršti gólů z brejků. Následné dobývání branky už většinou nebylo úspěšné. „Největším problémem byl postupný útok, který nebyl na takové úrovni. Musíme vybudovat herní disciplínu, podobně jako Němci. Z těch bychom si mohli vzít příklad,“ říká pětadvacetiletý Jícha.

Polský vicemistr světa z loňska po přestávce znovu poslal do hry své největší hvězdy a zejména Bielecki střílel góly podle chuti. „Poláci si ve druhé půli drželi náskok. My jsme v obraně bojovali, pak nás zlomily laciné, školácké technické chyby. Nikdy jsme se nedostali na dostřel, je i psychicky těžké hrát s nutností výhry k postupu,“ ví odchovanec Plzně.

Obrana pracovala celkem spolehlivě, přestože se musela vypořádat z absencí dvou pilířů. „Poškodil nás výpadek Dana Kubeše i Jirky Hynka před mistrovstvím. Nemáme tak široký kádr, abychom tyto hráče byli schopní nahradit,“ uvědomuje si Filip Jícha.

Reklama

Související témata: