Hlavní obsah

Brno jede do Namuru bez africké opory, USK se s Euroligou loučí

BRNO/PRAHA

Zatímco basketbalistky Brna před středečním duelem v Namuru už nemohou přijít o druhé místo v základní skupině Evropské ligy a budou ladit formu na blížící se boje v play off, pro hráčky USK Praha bude domácí utkání s Šibenikem letošním rozloučením v nejprestižnější evropské klubové soutěži. Pražanky totiž o možnost postupu přišly už minulý týden prohrou v Salamance a nyní jim půjde o důstojnou tečku.

Článek

Brňanky cestují do belgického Namuru v roli jasných favoritek i přesto, že jim bude chybět zraněná africká opora Maiga-Baová. Hráčka z Mali si v sobotním ligovém utkání v Karlových Varech natáhla svalové úpony. "Zranění není vážnějšího charakteru, do dvou týdnů by měla opět hrát. Ale raději jsme Maigu-Baovou nyní nechali odpočinout, aby byla v pořádku na osmifinále," řekl lékař brněnských basketbalistek Libor Paša.

I v oslabení jsou české mistryně jasnými adeptkami na vítězství. Namur totiž v předcházejících devíti kolech dokázal porazit jen na úvod francouzské Valenciennes nečekaně 75:57.

Každé zaváhání by se mohlo vymstít

První vzájemné utkání v hale Rosnička vyhrály začátkem prosince Brňanky vysoko 93:66, když o jasném výsledku rozhodl už úvodní poločas. "Soupeřky ale rozhodně nepodceňujeme, každé zaváhání by se mohlo vymstít. Hlavně na ztrátě psychické pohody před osmifinálovými zápasy play off," řekl před odjezdem do Belgie trenér Jan Bobrovský.

Výprava brněnských basketbalistek odcestovala v úterý časně ráno autobusem do Vídně, odkud odletěla do Bruselu. Poté basketbalistky čekalo ještě necelých 70 kilometrů autobusem.

Soupeřky má Brno nastudované

"Hru soupeřek jsme si prostudovali hlavně z prvního vzájemného utkání v Brně, měli jsme ale k dispozici také další zápasy. Osu hry Namuru tvoří osmatřicetiletá polská rozehrávačka Szymanská společně s americkou pivotkou Kraayeveldovou, která dobře střílí i doskakuje. Měli bychom je ale uhlídat," dodal Bobrovský.

Brňanky po druhé prohře v letošní sezóně minulou středu se Spartakem Moskva skončí ve skupině C na druhém místě. Nyní čekají na rozuzlení ve skupině D, neboť v osmifinále play off narazí na třetí tým konečného pořadí. Možnými soupeřkami Brna jsou maďarská Pécs a Dynamo Moskva.

Vysokoškolačky z USK Praha sice letos toužily zopakovat loňskou účast v play off, ale pouhé dvě výhry z devíti zápasů jim stačit nemohly. Tým z Folimanky ale prý závěrečný duel s Šibenikem, na jehož půdě dokázal v prosinci zvítězit, rozhodně nevypustí.

Hráčky USK Praha se chtějí s Euroligou důstojně rozloučit

"Letošní vystoupení v Eurolize vnímáme jako neúspěch, ale chceme sehrát solidní zápas a důstojně skupinu ukončit. Nemělo by to končit nějakou rezignací a věřím, že pro holky nebude problém najít motivaci," uvedl trenér Lubor Blažek.

Ten nemůže počítat s ruskou křídelní hráčkou Jelenou Karpovovou, která se stále zotavuje z těžkého výronu kotníku. Nastoupit by už naopak měla Francouzka Sandra LeDréanová, jež si těsně před sobotním utkáním na Spartě roztrhla kůži na hlavě.

Pro USK bude duel s Šibenikem sloužit k hledání formy pro jarní část sezóny. "Euroligou sezóna rozhodně nekončí," naznačil Blažek, že jeho tým má o co hrát i v domácím poháru a hlavně v ligové soutěži, kde Pražanky touží po sesazení suverénního Brna.

Reklama