Hlavní obsah

Nymburk v Poháru ULEB překročil svůj stín

Před startem Poháru ULEB měli být nymburští basketbalisté za otloukánky, kteří budou v podobě série porážek dostávat jednu facku za druhou. Po více než třech měsících je všechno jinak: Středočeši si ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži zahrají i ve vyřazovacích bojích, s čímž před startem soutěže rozhodně nepočítala basketbalová veřejnost a zřejmě ani sami Nymburští. Ti si však atraktivním herním projevem podpořeným výbornými výsledky rychle získali respekt v celé Evropě.

Článek

Co je však možná ještě důležitější, Nymburk svými výkony vzbudil nečekaně velký zájem české veřejnosti, kde jinak basketbal v popularitě výrazně zaostává za fotbalem či hokejem. Do pardubické ČEZ Areny si nacházelo cestu stále víc diváků, které uchvátily dramatické bitvy nymburského týmu.

Vrcholem byl středeční zápas proti věhlasnému Dynamu Moskva. Na něj zavítalo 9875 fanoušků, což je další vylepšení českého rekordu v návštěvnosti na basketbalový zápas. "Celé Evropě jsme ukázali, že i v České republice existuje basketbal. Takové návštěvy jsou až neuvěřitelné. Pro český basket to je velký impulz," rozplýval se trenér Nymburka Muli Kacurin.

Deset odehraných zápasů a pět vítězství, to je bilance českých šampiónů v jejich premiérové sezóně v Poháru ULEB. "Abych byl upřímný, s tím jsem ani já sám nepočítal. Věřil jsem, že nějaké vítězství občas získáme, ale pět výher mě vážně překvapilo," připustil Kacurin. Nymburk sice ve skupině skončil "až" čtvrtý, ale díky vyrovnané bilanci vítězství a proher a výrazně aktivnímu skóre se nakonec vklínil mezi pět postupujících mužstev ze čtvrtých míst.

Sbírali zkušenosti, trápili favority 

Nymburští před sezónou vyhlásili, že do Poháru ULEB jdou zatím jen sbírat zkušenosti, ale nakonec se stali postrachem favoritů. Dvakrát je zdolalo jen Dynamo Moskva, jeden z hlavních adeptů na vítězství v celé soutěži. Nymburští teď mohou jen litovat toho, že některý z prohraných zápasů nedotáhli do vítězného konce. Nejvíc totiž prohráli o jedenáct bodů právě na Dynamu.

"To také není špatná vizitka," uvažoval Kacurin. Ten i s odstupem litoval domácí prohry s Crvenou Zvezdou Bělehrad až po prodloužení, v Ostende nymburský tým podlehl jen o dva body a v úterý v odvetě s Dynamem o pět, přičemž ještě tři minuty před koncem domácí drželi vedení poté, co dokázali zlikvidovat sedmnáctibodové manko.

Nymburku se před Pohárem ULEB tolik nevěřilo. Možná i proto, že loni v Evropském poháru FIBA, který je v hierarchii soutěží až pod Pohárem ULEB, mužstvo vypadlo už v základní skupině. Letos ale Středočeši zaznamenali jeden z největších úspěchů českého mužského basketbalu za poslední léta. "Bylo by velkou chybou, kdybychom se uspokojili samotným postupem. Je to samozřejmě velký úspěch, ale musíme pořád hledět výš. Nesmíme ustrnout," nabádal Kacurin.

Dobrá obrana, úspěšné trojky 

Právě on je společně se svým izraelským krajanem a asistentem Ronenem Ginzburgem výrazně podepsán pod výrazným vzestupem týmu. Zatímco loni se hovořilo o tom, že nymburští hráči jen těžko vstřebávají extrémně náročnou přípravu a svérázné Kacurinovy metody, letos jako by pochopili záměry uznávaného kouče.

Nymburk se mohl opřít o výbornou obrannou fázi, na níž si Kacurin hodně zakládá. V útoku mužstvo zase nabídlo mnohem pestřejší projev; dokázalo zakončit po rychlých kombinacích i v postupném útoku. Velkou zbraní Nymburka se staly i trojkové pokusy. Středočeši se dokonce s úspěšností 44 procent podělili o prvenství se slavným Benettonem Treviso. Dobrá střelba z delší vzdálenosti byla při absenci klasického zakončovatele z pod koše pro úspěch nymburského mužstva nutností.

Stejně jako to, že vedení klubu po delší době poměrně slušně vyšla přestupová politika. V týmu totiž zůstalo "zdravé jádro" opírající se o Radoslava Rančíka, Ladislava Sokolovského, Montyho Macka či Pavla Beneše, které vhodně doplnily nové posily.

Rozehrávač Arthur Lee, jenž na prahu sezóny nahradil Tyrella Everetta, a český reprezentant Petr Benda se hned zařadili do základní sestavy, v níž většinou nechyběl ani nový objev Pavel Slezák. Dobrým výkonem se občas blýskl i Blake Schilb, který ale společně s navrátilcem Radkem Nečasem přece jen zůstali částečně za očekáváním. Nepovedeným transferem bylo jen angažování podkošového hráče Michaela Bernarda, který se však už během podzimu s Nymburkem rozloučil.

V hvězdu první velikosti celé soutěže naopak vyrostl urostlý Slovák Rančík, třetí nejužitečnější hráč Poháru ULEB, který se umístil na čtvrtém místě mezi střelci, druhý je v ziscích míčů a do elitní dvacítky se vešel i v doskakování. Právě Rančík je symbolem zlepšení celého týmu. Ten když si udrží současnou formu, může potrápit i papírového favorita v play-off.

Reklama

Související témata: