Hlavní obsah

Tři americké basketbalistky chtějí hrát na olympiádě za Rusko

Americké basketbalistky Kelly Millerová, Deanna Nolanová a Rebecca Hammonová chtějí hrát na letošních olympijských hrách v Pekingu za reprezentaci Ruska. První dvě už mají ruské občanství, Hammonová na něj ještě čeká. Startovat na olympijských hrách bude moci ale pouze jedna naturalizovaná basketbalistka z této trojice.

Článek

Na loňském mistrovství Evropy v Madridu právě naturalizovaný Američan John Robert Holden v dresu Ruska sebral dvě vteřiny před koncem finálového utkání se Španělskem soupeři míč a vstřelil vítězný koš. Rusko po vítězství 60:59 získalo titul mistrů Evropy.

"Tento klíčový okamžik představitele ruského basketbalu nadchl pro myšlenku angažovat naturalizovanou hráčku také do reprezentačního týmu žen," řekl v pondělí bývalý trenér basketbalistek ruského Jekatěrinburgu Milan Veverka.

Nolanová, která v loňské sezóně působila v Brně, hraje letos v Jekatěrinburgu, Millerová naskočila v posledních třech zápasech Evropské ligy do týmu Spartaku Moskva a Hammonová posílila Samaru. Všechny tři basketbalistky patří ke zkušeným oporám: Hammonové je 30 let a zbývající dvě jsou jen o rok mladší.

"Chci hrát za Rusko a jsem připravena pro to udělat všechno nezbytné. Pokud mě trenér reprezentace pozve do přípravného kempu, přijmu nabídku s radostí," uvedla Millerová v rozhovoru pro moskevský deník Sport-Express.

Trenér ruských basketbalistek Igor Grudin chce pozvat všechny tři hráčky do přípravného kempu. "Nejlepší z nich bude nominována na olympijské hry," poznamenal Grudin na internetových stránkách FIBA Europe.

Trenér českých reprezentantek Jan Bobrovský v případě postupu svých svěřenkyň z olympijské kvalifikace do Pekingu o podobném kroku nepřemýšlí. "Zkoušeli jsme se už dříve domluvit s Žirkovou, která ale nabídku odmítla. O jiných hráčkách neuvažujeme," uvedl Bobrovský.

Reklama

Související témata: