Hlavní obsah

New York ukončil neporazitelnost Patriotů a vyhrál Super Bowl

GLENDALE

Dvaačtyřicátý ročník finále zámořské ligy amerického fotbalu NFL senzačně vyhráli hráči New York Giants. Jako jediní v sezóně dokázali porazit favorizované New England Patriots, kteří vyhráli všech předchozích 18 zápasů. New Yorku třetí Super Bowl v historii klubu zajistil touchdown Plaxika Burrowse 35 vteřin před koncem zápasu. "Obři" díky němu zvítězili 17:14.

Článek

Hlavní zásluhu na výhře však má především vynikající obrana vedená veteránem Michaelem Strahanem a quarterback Eli Manning, který v závěru utkání ukázal pevné nervy a přesnými pasy dovedl tým k výhře, za což byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu. Napodobil tak svého staršího a slavnějšího bratra Paytona, který Super Bowl vyhrál v loňské sezóně v dresu Indianapolis Colts a rovněž získal cenu MVP.

"Tenhle tým a to co jsme dokázali, to je jen těžko uvěřitelné. Byl to neskutečný zápas," rozplýval se po utkání Manning, který připravil Patrioty o šanci vyrovnat historický výkon Miami Dolphins, kteří v roce 1972 prošli sezónou bez jediné porážky. Patrioti by byli vůbec první, komu by se takový kousek povedl od rozšíření základní části na 16 zápasů.

Patrioti odpověděli touchdownem

Hráči New Yorku, kteří do play-off prošli jen těsně, začali utkání nejdelším útokem v historii finále, který trval bez jediné vteřiny deset minut. Zakončen byl však jen tříbodovým kopem Lawrence Tynese. Patrioti odpověděli touchdownem v podání Maroneyho, který důrazným během využil potrestání New Yorku za nedovolené bránění, po němž jeho tým rozehrával metr od koncového území.

To však bylo na dlouhou dobu vše, jelikož "Obři" začali v útoku kupit chyby a na druhé straně si rozehrávač Tom Brady nevěděl rady s velmi aktivní obranou New Yorku. Ta nejlepšímu quarterbackovi sezony nedávala vůbec čas na přihrávky a Patrioti tak museli útočit především neefektivní běhovou hrou.

Poslední čtvrtinu začal lépe New York

Vše se tak rozhodovalo až v poslední čtvrtině, kterou začal lépe New York, když Kevin Boos zachytil dlouhou přihrávku Manninga a získal 45 metrů. "Obři" toho dokázali využít k otočení skóre, když si toutchdown připsal náhradník David Tyree.

Až tento moment vyburcoval Bradyho ke zlepšení výkonu a ve spolupráci s receiverem Wesem Welkerem dovedl tým až na vzdálenost šesti metrů od koncového území. Tam na poslední třetí pokus našel do té doby téměř neviditelného Randyho Mosse a rekordman v počtu zachycených touchdownů za sezonu opět získal vedení pro New England.

Manning ustál velký tlak obrany

Giants tak měli dvě minuty na to, aby zápas zvrátili. Patrioti, kteří sahali po čtvrté výhře v Super Bowlu během sedmi let, soupeři málem vzali šanci na zvrat hned při první příležitosti. Jenže Manning v rozhodujícím okamžiku zápasu ustál velký tlak obrany a Tyree znovu neskutečně zachytil přihrávku. Manning pak dokázal půl minuty před koncem najít v koncovém území Burrowse, který získal rozhodující touchdown.

"Šokovali jsme svět, ale ne sebe," svěřil se po souboji hráč Giants Antonio Pierce. "Prožívám něco neskutečného," dopnil jeho spoluhráč Manning.

Finále SUPER BOWLU:
New England Patriots - New York Giants 14:17 (0:3, 7:0, 0:0, 7:14)

Reklama