Hlavní obsah

Basketbalistky Brna o výhře rozhodly až v infarktovém závěru

BRNO

Až infarktový závěr rozhodl o čtyřbodové výhře basketbalistek Gambrinusu Sika Brno v úvodním utkání 1. kola play off Euroligy nad Pécsí. Pokud český mistr zvítězí i v pátek v Maďarsku, zajistí si už postup do čtvrtfinále prestižní soutěže. V opačném případě by se příští středu hrál znovu v Brně rozhodující duel.

Článek

„Nepředpokládal jsem, že nás Pécs tak moc potrápí,“ přiznal kouč českých šampiónek Jan Bobrovský. „Ukázalo se, že play off má svoje specifika. Holky byly dost nervózní, zejména ve druhé desetiminutovce jsme nemohli trefit koš. V závěru se ale naštěstí rozstřílely Žirková, Machová i Vítečková. Poslední vteřiny jsme zvládli excelentně,“ oddechl si trenér.

Ve vyrovnané bitvě se žádnému týmu nepovedlo vytvořit si výraznější náskok. Ještě čtyři minuty před koncem Brňanky prohrávaly 56:57, avšak v hektické atmosféře takřka vyprodané haly se jim podařilo strhnout vedení na svou stranu.

Třemi přesnými tříbodovými pokusy se o to zasloužila zejména křídelní hráčka Zuzana Žirková, jíž do té doby střelba vůbec nevycházela. „Nakonec jsme vyhrály a to je v play off nejdůležitější. Závěr nám vyšel naprosto parádně, byť jsme se s velkými obtížemi vyrovnávaly s tvrdostí soupeřek. V pátek to budeme mít v Pécsi zřejmě ještě těžší, avšak věřím, že bychom si už tam mohly zajistit postup,“ plánovala Žirková.

České šampiónky v posledních 20 vteřinách šikovně podržely za stavu 68:67 míč a v úplném závěru přidala Vítečková ještě tři body z trestných hodů, čímž definitivně rozesmutnila kouče Pécse Lászla Rádgébera. „Bylo to ovšem nádherné utkání ve výtečné kulise. U nás uděláme všechno pro to, abychom Brnu porážku oplatili,“ tvrdil odhodlaně.

Gambrinus Sika Brno - MiZo Pécs 71:67 (20:15, 27:29, 48:47)
Nejvíce bodů: Večeřová 13, Vítečková 12, Žirková 11, Machová a Whitmoreová po 8, Maiga-Baová 7 - Iványiová 15, Fegyvernekyová 14, Podrugová a Vajdová 13, 1600 diváků, čtvrtiny 20:15, 7:14, 21:18, 23:20, stav série 1:0.

Reklama

Související témata: