Hlavní obsah

Basketbalisty čeká v kvalifikaci ME Izrael, Bosna a Británie

BENÁTKY

Mužské basketbalové reprezentaci budou stát v cestě na mistrovství Evropy v roce 2009 Izrael, Bosna a Británie. Sobotní losování v Benátkách zařadilo český tým do skupiny D a jeho papírově největším soupeřem bude Izrael, který byl jako jedenáctý tým loňského ME nasazen do prvního výkonnostního koše.

Článek

Reprezentačního kapitána Ladislava Sokolovského výsledek losu potěšil. Hlavně byl rád, že se Češi vyhnou velmocím v čele s Itálií, Srbskem, Tureckem či Francií. "Ta naše skupina vypadá docela přijatelně, určitě jsme mohli dopadnout hůř. Takže teď před námi je jasný cíl, postup na mistrovství. Byla by velká škoda, kdybychom takovou šanci promarnili," řekl ČTK Sokolovský.

Při pohledu na skupinu D, v níž se český výběr ocitl, v něm budí největší respekt Izrael. "Jsou tradičně hodně silní, i když třeba nemají takové jméno. Na druhou stranu je to pro nás vhodnější soupeř než třeba Italové a Turci," uvažoval Sokolovský.

Šampionát se uskuteční od 7. do 20. září 2009 v Polsku a účast na něm si zajistí vítězové čtyř kvalifikačních skupin s třemi nejlepšími celky z druhých míst. Kvalifikační boje se uskuteční letos v srpnu a září.

Polsko má účast jako pořadatel automaticky

Na základě pořadí na loňském finálovém turnaji mají start na ME jistý Rusko, Španělsko, Litva, Řecko, Německo, Chorvatsko a Slovinsko, automaticky jsou ve startovním poli i polští pořadatelé. Šestnáctý účastník vzejde jako již tradičně z dodatečného kvalifikačního turnaje.

Ze skupiny D pouze Izraelci startovali vedle českého týmu na loňském finálovém turnaji ve Španělsku. Na rozdíl od výběru Zdeňka Hummela postoupili do osmifinálové fáze a skončili o dvě místa lépe. Na ME se přitom kvalifikovali až z dodatečného turnaje, v kterém uspěli vedle Makedonie také právě na úkor Bosny. Outsiderem "české" kvalifikační skupiny jsou Britové, kteří před rokem postoupili mezi širší evropskou elitu z kategorie B.

V Benátkách se losovalo i složení kvalifikačních skupin o postup na ME žen, které se uskuteční v roce 2009 v Lotyšsku. Na něm má ale česká reprezentace účast jistou díky pátému místu na loňském šampionátu v Itálii.

Složení skupin kvalifikace ME basketbalistů 2009:
Skupina A: Finsko, Itálie, Maďarsko, Bulharsko, Srbsko.
Skupina B: Lotyšsko, Portugalsko, Estonsko, Makedonie.
Skupina C: Turecko, Francie, Belgie, Ukrajina.
Skupina D: Česká republika, Izrael, Británie, Bosna.
Předběžný program českého týmu:
20. srpna: ČR - Bosna,
23. srpna: Británie - ČR,
27. srpna: ČR - Izrael,
30. srpna: Bosna - ČR,
3. září: ČR - Británie,
6. září: Izrael - ČR.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články