Hlavní obsah

Spor o asijskou olympijskou kvalifikaci v házené jde před CAS

Spor kolem asijské kvalifikace v házené na olympijské hry v Pekingu nakonec rozsoudí až sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne. Na nejvyšší sportovní soud se obrátili po vzájemné dohodě představitelé asijské federace a mezinárodní federace, které se spolu přou.

Článek

Celý spor vznikl při zářijovém kvalifikačním turnaji. Těsně před ním byli za podivných okolností nahrazeni němečtí rozhodčí sudími z Jordánska a Íránu, což se podle pozorovatelů výrazně podepsalo na kvalitě rozhodování. Mužskou část turnaje vyhrál Kuvajt, ženskou Kazachstán, nicméně po protestech především favorizované Koreje nařídila v prosinci mezinárodní federace opakování kvalifikace.

To se však nelíbilo asijské federaci se sídlem v Kuvajtu, která jakékoli pochybení odmítla a zakázala národním svazům na opakovaném turnaji účast. Do nového dějiště Tokia odcestovaly pouze korejské týmy, jež vyhrály nad domácími jak ženský, tak mužský kvalifikační zápas.

Vedení asijské federace na to zareagovalo udělením pokuty 1000 dolarů oběma národním svazům a snahou prohlásit opakovanou kvalifikaci za neplatnou. "Dosáhli jsme dohody s mezinárodní federací, že tuto záležitost dáme rozhodnout arbitráži v Lausanne," uvedl v úterý výkonný ředitel asijské federace Ahmed Abuallail.

Reklama

Související témata: