Hlavní obsah

Český basketbal stále nemá trenéra. Ostuda, tvrdí hráči

PRAHA

Neuvěřitelných pět měsíců stále marně čekají čeští basketbalisté na jméno nového trenéra reprezentace. A to i přesto, že už téměř před týdnem byla vylosována kvalifikace mistrovství Evropy 2009 v Polsku. S těžko pochopitelnou situací se špatně smiřují i samotní hráči národního týmu. "Je to velká ostuda," prohlásil například Petr Benda, opora mistrovského Nymburku.

Článek

"Samozřejmě vše kolem jmenování nového trenéra sleduji a musím říct, že je to velká ostuda. A když se někoho kolem svazu zeptáte, tak nikdo nic pořádně neví," řekl Benda v rozhovoru pro Sport.cz. "Je to o to smutnější, že už jsou rozlosovány skupiny kvalifikace ME a los k nám byl příznivý. Před přípravou týmu to do reprezentace vnáší neklid," myslí si hvězda Nymburka a celé české ligy.

V týmu posledního mistra hraje Benda pod trenérem Muli Katzurinem a právě 53letý izraelský kouč patří mezi hlavní kandidáty reprezentační lavičky. "S českým basketbalem má hodně zkušeností a příchod zahraničního trenéra by mohl přinést nový impuls," myslí si Benda.

Otrávený kapitán Sokolovský

"Už někdy v prosinci tvrdil generální sekretář basketbalové federace Miloš Pražák, že bude nový trenér brzy oznámen. Máme konec února, a pořád se nic nezměnilo. Já to raději ani nechci komentovat," projevil znechucení nad tahanicemi v basketbalovém svazu kapitán reprezentace Ladislav Sokolovský.

Ten nehodlá do volby nijak zasahovat, i když nezájem o stanovisko některých zkušených hráčů národního týmu jej mrzí. "Asi by se mohli zeptat na názor některých hráčů, ale to je věc federace," mávl rukou třicetiletý hráč.

Po posledním mistrovství Evropy ve Španělsku svaz neprodloužil smlouvu trenérovi Zdeňku Hummelovi, jenž měl problémy s některými hráči týmu, a skončil i asistent Pavel Budínský. Ten následně dostal nabídku na post hlavního kouče, kterou odmítl. Negativně se měli vyjádřit i další trenéři, pak se svaz pustil do jednání s Katzurinem. Zatím ale údajěn nenašli společnou řeč ohledně finančního ohodnocení.

Reklama