Hlavní obsah

Nymburk protestuje proti neuznanému technickému koši v poháru

PRAHA/NYMBURK

Vedení basketbalistů Nymburka se ve středu rozhodlo u pořadatelů Poháru ULEB protestovat proti tomu, že jim rozhodčí v dramatickém závěru odvety prvního kola play off se Zhořelcem upřeli technický koš. Tím je v úterý připravili o vyrovnání a možnost hrát prodloužení. Přestože šance Středočechů na uznání protestu nejsou velké, teoreticky je ve hře opakování celého zápasu.

Článek

"Musíme zkusit všechny možnosti. Podle našeho názoru jsme v právu," řekl mluvčí Nymburka Jiří Zídek, který je zároveň asistentem prezidenta klubu. Nymburští poukazují na televizní záběry, které jsou dostupné i na jejich webu. Z nich je patrné, že při jejich poslední akci na konci utkání, kdy se Blake Schilb ve výskoku pokoušel dopíchnout míč do obroučky, zachytil rukou o síťku bránící Robert Witka.

Mírně tak vychýlil obroučku z původní pozice. Podle úřadujících českých šampionů tedy mělo následovat uznání technického koše, čímž by se stav vyrovnal na 68:68 a utkání by dospělo do prodloužení.

Na hřišti o tom rozhodčí nechtěli ani slyšet

Nymburští se snažili hned po zápase u trojice rozhodčích protestovat, ale marně, na výhře Zhořelce a jeho postupu do osmifinále se nic nezměnilo. "Už na hřišti se mi zdálo, že někdo o síťku zavadil. Tak jsem to šel rozhodčím říct, ale nechtěli o tom ani slyšet, prý se nic takového nestalo. Jenom řešili, jestli jsme se ještě dopustili faulu na Drobnjaka v normálním hracím čase nebo až po jeho vypršení," uvedl ve středu v rozhovoru s ČTK kapitán Nymburka Ladislav Sokolovský, který se za rozhodčími vypravil i s asistentem trenéra Ronenem Ginzburgem.

Generální sekretář české federace Miloš Pražák, který zároveň vykonává funkci delegáta v zápasech Evropské ligy, upozornil na to, že v podobných sporných situacích záleží pouze na posouzení rozhodčích. Pokud se bránící hráč dotkne síťky, nemusí prý automaticky následovat technický koš. "Je to jen čistě na rozhodčích a jejich výkladu pravidel. Oni musí vidět, jestli ten zákrok ovlivnil cestu míče do koše, nebo ne. Pokud zastávají názor, že k porušení pravidel nedošlo, nechají hru běžet dál," uvedl Pražák.

Video není v Poháru ULEB k dispozici

Podle něj například v utkáních Evropské ligy existuje možnost v závěrech každé ze tří čtvrtin a konci zápasu podobné sporné situace řešit podobně jako v hokeji s pomocí videozáznamu. Pohár ULEB ale takovou vymoženost nezná, Nymburští navíc důkaz neměli po ruce bezprostředně po utkání.

Středočeši ale zaváhali hlavně při vyřízení další formality, která šance jejich protestu snižuje na úplné minimum. Kapitán Sokolovský do zápisu o utkání neuvedl žádnou námitku ani svůj podpis, čímž poražení v podstatě souhlasili s průběhem utkání i jeho závěrem. "To byla naše chyba, neuvědomili jsme si to," připustil Sokolovský. Nymburk teď bude doufat, že vedení ULEB přijme protest odeslaný Zídkem ještě večer po vypjatém duelu.

V Poháru ULEB se letos už jeden zápas opakoval. Shodou okolností se týkal základní skupiny, v níž hrál Nymburk. Beghelli Boloňa uspělo s protestem proti neuznané trojce v duelu proti Ostende. Opakovaný duel znovu skončil výhrou Ostende.

Reklama

Související témata: