Hlavní obsah

Basketbalistky Brna jsou po dramatu zpět mezi elitou

Michal Osoba (Valencie)Právo

Absence mezi evropskou basketbalovou elitou se hráčkám Gambrinusu Brno smrskla na jediný rok, letos si Final Four zahrají! Rozhodly o tom výhrou na hřišti Valencie, ve čtvrtfinálové sérii zvítězily 2:1. V boji o finále basketbalové Euroligy je 11. dubna zřejmě v Jekatěrinburgu čeká francouzské Bourges.

Článek

V základní pětce Brňanek chyběla Machová a domácí hráčky se brzy dostaly do vedení. Jenže jakmile se na palubovce tradiční opora brněnského celku objevila, přišla osmibodová šňůra a vyhraná čtvrtina 21:14.

Hvězdné Američanky v dresu Valencie Miltonovou a Douglasovou zastiňovala jejich krajanka v barvách Brna Whitmoreová, které se střelecky dařilo za všech pozic. „Poučili jsme se z prvního zápasu, naše výborná obrana rozhodla,“ chválil trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Do druhé půle s velkým náskokem

Naopak domácí basketbalistky kupily chybu za chybou, do přestávky nastřádaly jedenáct ztrát! I proto za poločas nastřílely jen 27 bodů a Brňanky šly do třetí čtvrtiny se třináctibodovým vedením.

Jenže po přestávce probuzené hráčky španělského týmu najednou na hřišti vládly. Brňanky se zmohly jen an fauly a rozdíl byl rázem pouze čtyřbodový. Drama bylo na světě! „Těžko jsme se vyrovnávaly s jejich obranou,“ přiznal kouč Brňanek.

Závěrečná část už byla bojem nervů, Bobrovského několikrát uklidňovali rozhodčí. „Ale pískali dobře,“ mávl rukou po zápase. Jeho týmu se ale vyplatil široký kádr, střídavě na sebe braly zodpovědnost Whitmoreová a Žirková, zatímco Španělkám se vyfaulovala největší hvězda Miltonová. Šestnáct sekund před koncem zvládla Machová oba trestné hody, když její tým vedl o dva body, a vypjatý závěr Brno zvládlo!

Ros Casares Valencie - Gambrinus Sika Brno 69:75 (14:21, 27:40, 48:56)
Nejvíce bodů: Miltonová a Tornikiduová po 16, Douglasová 14, Aguilarová 13 - Žirková 22, Whitmoreová 21, Veselá 10, Večeřová 9. Trestné hody: 24/16 - 18/15. Fauly: 21:21. Trojky: 5:6. Diváci: 2400. Konečný stav série: 1:2.

Reklama

Související témata: