Hlavní obsah

Basketbalisty povede v kvalifikaci Ježdík

Trenér Michal Ježdík povede mužskou basketbalovou reprezentaci v zářijových zápasech kvalifikace mistrovství Evropy. Ježdík se k týmu vrací po necelých třech letech a na postu trenéra střídá Zdeňka Hummela, který u týmu skončil po loňském evropském šampionátu. Zástupci národní federace to oznámili na páteční tiskové konferenci v Praze.

Článek

„Trénovat reprezentační mužstvo je pro mě velká čest, ale zároveň i zodpovědnost, kterou by si měl člověk uvědomovat,“ prohlásil nový trenér českého basketbalového reprezentačního výběru po oficiálním jmenování. „Jedná se o práci koncepčního charakteru, což jsem si vždycky přál. Proto jsem nabídku přijal,“ dodal s tím, že musel odmítnout klubovou nabídku nejmenovaného týmu. „Nechtěl jsem nastoupit do klubu v rozjeté sezóně,“ vysvětlil.

Zástupci basketbalové federace se rozhodovali mezi nymburským trenérem Muli Kacurinem a právě Michalem Ježdíkem. O konečném jmenování rozhodl fakt, že Ježdík nemá žádné klubové povinnosti. „Rozhodování bylo v mnohém složité, protože vždy je komplikované oslovovat trenéra, který má klubové závazky,“ řekl předseda basketbalové federace Zdeněk Zajíček. „Michal Ježdík tyto závazky nemá a proto se bude moci věnovat pouze reprezentaci,“ doplnil.

Nový trenér národního mužstva bude teprve sestavovat svůj tým, jmenován ještě není ani asistent trenéra. „Konkrétní jméno ještě neřeknu, ale mám vytipovaných pár lidí,“ řekl Ježdík s tím, že bude mít k dispozici pravděpodobně pouze jednoho asistenta.

Domácí zápasy v Pardubicích nebo Liberci

Domácí utkání reprezentace se odehrají buďto v Pardubicích nebo v Liberci. „Jsem zastáncem názoru, že by se měl hrát basketbal ve velkých halách. A to jak přípravná utkání, tak i kvalifikace. Od Liberce a Pardubic máme nabídky na konání těchto zápasů,“ sdělil Ježdík. Podle něj se obě tato města osvědčila coby „basketbalová“.

Národní tým by Ježdík rád vytvořil z nejlepších hráčů hrajících v evropských soutěžích, z hráčů domácí NBL, ale také chce dát příležitost novým talentům. Ty by měl vybírat z nově vznikajícího univerzitního týmu, který povede Pavel Budínský. „Každý hráč má právo si říci, jestli bude svou zemi reprezentovat, každý k tomu nepřistupuje tak, že by to pro něj měla být čest,“ vysvětlil Ježdík.

„Cíle jsou jasně vyřčené - postup na mistrovství Evropy,“ řekl rezolutně staronový trenér. Česká republika se utká ve skupině D s Izraelem, Velkou Británií a Bosnou a Hercegovinou. Kvalifikační cyklus o šesti zápasech začíná 3. září a končí 20. září.

„Co se týče skupiny, je těžká, ale mohli jsme dopadnout hůř. Když se nám nepodaří postoupit přímo, máme možnost dostat se na šampionát z dodatečné kvalifikace,“ připomněl Ježdík postupové klíče. Ze čtyř skupin postupují první týmy a tři nejlepší celky z druhého místa. Zbylých deset družstev hraje v srpnu 2009 dodatečnou kvalifikaci, z níž postoupí poslední tým.

Osm reprezentací již mají start na šampionátu jistý. Jsou jimi Rusko, Španělsko, Litva, Řecko, Německo, Chorvatsko, Slovinsko a pořádající Polsko. Mistrovství Evropy začíná 7. září 2009 a vyvrcholí o třináct dní později.

Reklama