Hlavní obsah

Ježdík: Trénovat reprezentaci je pro mě stále velká čest

Basketbalový trenér Michal Ježdík povede mužskou reprezentaci v zářijových zápasech kvalifikace mistrovství Evropy. Ježdík, pro kterého je trénování reprezentaci stále velká čest, se k týmu vrací po necelých třech letech. "Ty čtyři roky u národního týmu jsou pro mne cennou devízou," říká Ježdík.

Článek

Proč jste tak dlouho zvažoval nabídku převzít po třech letech znovu národní mužstvo?

Trénovat reprezentaci je pro mě stále velká čest, ale zároveň si uvědomuji i tu zodpovědnost. Než jsem podepsal smlouvu, musel jsem pro sebe řešit polemiku, jestli to chci dělat a zda tu tíhu unesu. Obě otázky jsem vyhodnotil s kladnou odpovědí, proto jsem funkci přijal.

Ovlivnila vás nějak zkušenost z předchozího působení u reprezentace?

Ty čtyři roky u národního týmu jsou pro mne cennou devízou, člověk se vždy v něčem poučí. Současná situace je ale hodně odlišná od chvíle, kdy jsem přebíral reprezentaci poprvé v roce 2001. Basket od té doby prošel hodně výrazným vývojem, i já jsem obohacen o spoustu poznatků.

Rozjel jste mistrovské kralování Nymburka, co jste ale dělal po loňském odchodu z pozice trenéra Prostějova?

Hodně jsem cestoval, snažil se basketbalově vzdělávat, ale taky odpočívat. Navázal jsem i komentátorskou spolupráci s televizí, rád bych v ní pokračoval. Měl jsem teď taky velmi konkrétní nabídku z klubu, ale nechtěl jsem už nikam vstupovat v rozjeté sezóně. Nemám žádné závazky, proto se mohu plně věnovat reprezentaci. Příslib koncepční práce mne láká, součástí mé činnosti bude i koordinace mládežnických týmů.

Kdy se poprvé představíte mužstvu?

Při červnovém bloku přípravy, který ale ještě vynechají klíčoví hráči Nymburku i nejvytíženější legionáři. V plné síle bychom měli být až na přelomu července a srpna.

Máte už vybraný realizační tým?

Mám vytipovaných pár lidí, s nimiž chci o působení v reprezentaci mluvit. Chci, aby byli ztotožněni s mojí představou o fungování týmu, a k sobě bych rád měl člověka, jenž zná obsah role asistenta.

Stojí před vámi úkol dovést národní tým znovu na mistrovství Evropy?

Cíle jsou jasně vyřčené, neměli bychom na Evropě v Polsku chybět. Los, který nám přidělil do zářijové kvalifikační skupiny Izrael, Bosnu a Hercegovinu a Velkou Británii, byl docela příznivý. Jsem zastáncem názoru, že by se basket měl hrát ve velkých halách, takže domácí prostředí najdeme buď v Pardubicích, nebo v Liberci.

Jeden z klíčových hráčů národního týmu Luboš Bartoň prohlásil, že chce mít letos reprezentační pauzu. Počítáte s ním?

Každý hráč má právo si říci, jestli bude svou zemi reprezentovat či ne. Konkrétně Bartoň je ve Španělsku bez manželky, chce být přes léto s rodinou a právě s ním to bude záležitost intenzivní komunikace. Nechci nikoho přemlouvat, ale určitě se za ním vydám i osobně. Jednání tváří v tvář je cennější než hovor přes telefon. Až potom budu vědět, zda bude k dispozici. Obecně platí, že respektuji potřeby hráčů a chápu i jejich pohled, že jsou někdy ze všeho třeba i psychicky unaveni.

Reklama