Hlavní obsah

Od podzimu mohou ve volejbalu na kurt jen dva zahraniční hráči

LOUSANNE

Mezinárodní volejbalová federace FIVB začala naplňovat své plány na radikální omezení počtu zahraničních hráčů v klubech. Vedení federace ve čtvrtek v Lausanne schválilo takzvané pravidlo 4+2, podle nějž mohou být od sezóny 2008/09 v každém týmu při utkání současně na dvorci maximálně dva cizinci.

Článek

Od ročníku 2009/10 smějí kluby mít na dvanáctičlenné soupisce jen čtyři zahraniční volejbalisty, o další rok později se tento počet sníží na tři. Pravidlo o nejvýš dvou cizincích na kurtu bude přitom platit dál. Všechny tyto návrhy musí ještě schválit červnový kongres FIVB v Dubaji.

Nové pravidlo by citelně poznamenalo i českou extraligu. Od poloviny 90. let, kdy ve fotbale vyvrcholil takzvaný Bosmanův případ, byly totiž počty cizinců v klubech uvolňovány. Především uvnitř zemí EU padly v rámci volného pohybu pracovních sil veškeré limity.

Český volejbal zrušil jakákoli omezení v roce 2006. Největší zastoupení v tuzemských klubech mají Slováci, diváky však lákají i posily z dalších evropských zemí, Ameriky či Austrálie. Na druhé straně by omezení počtu cizinců nejspíš připravilo o angažmá také řadu českých volejbalistů v zahraničí.

Podobné omezení chystá i fotbal, který se rovněž odvolává na ochranu talentů a zachování národní identity klubů. Tyto návrhy jsou přitom v rozporu se současným evropským pracovním právem, předseda FIVB Rubén Acosta však věří, že sportovní federace budou úspěšné při jednání s EU o výjimce.

Reklama