Hlavní obsah

Basketbalistky Gambrinusu obhájily prvenství v Českém poháru

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno obhájily prvenství v Českém poháru, ve finále v neděli porazily USK Praha 93:74. Účastnice turnaje Final Four Evropské ligy získaly v domácím poháru už třinácté vítězství za sebou. Na třetím místě skončil Valosun Brno

Článek

V úvodu finále získaly Brňanky, které kvůli zranění kolena postrádaly kapitánku Machovou, rychle sedmibodový náskok. V dalším průběhu na několik minut jejich koncovka ztratila přesnost, slabší chvilku ale soupeřky nedokázaly využít, neboť proti soustředěné obraně domácího týmu ztrácely hodně míčů při nepřesné rozehrávce.

Na počátku zápasu se střelecky dařilo v brněnském týmu Žirkové, kterou v dalším průběhu zápasu doplňovala přesným zakončením Maiga-Baová. Pouze střelba z tříbodového území hráčkám Gambrinusu nevycházela.

Domácí Brňanky si celý zápas hlídaly vedení

V průběhu druhé čtvrtiny se sice basketbalistkám USK povedlo snížit pouze na pětibodový rozdíl 30:25, zvrat ale Brňanky nepřipustily. Naopak po změně stran se už hrálo zcela v režii domácího týmu, který převyšoval protivnice kombinační rychlostí i přesností.

"Finále považuji za kvalitní přípravu před Final Four, neboť tým USK Praha hraje obdobným stylem jako většina evropských družstev. Bohužel zápolíme se zraněními," řekl po zápase trenér Brňanek Jan Bobrovský. V závěru zápasu si poranila koleno po pádu Veselá a při pózování s pohárem způsobilo Večeřové padající víko tržnou ránu na hlavě.

V zápase o třetí místo držela Sparta krok s Valosunem pouze v úvodním poločase, dokud stačila se silami. Po změně stran už pražský celek výrazně zaostával za soupeřkami v podkošovém doskakování a hlavně byl hodně bezradný v útoku. Snaha o zakončení z tříbodového území sparťankám vůbec nevycházela a do výhodnějších střeleckých pozic se takřka nedostaly.

Finále:
Gambrinus Sika Brno - USK Praha 93:74 (23:12, 43:32, 72:53)
Nejvíce bodů: Žirková 26, Maiga-Baová 25, Ivkovičné-Béresová 12 - Elhotová 14, Whalenová, Mokrošová a Le Dréanová po 12, Burseová 11. Rozhodčí: Zachara, Dolinek, Kittlerová. Trestné hody: 42/32 - 15/14. Fauly: 17:22. Trojky: 1:8. Diváci: 500. Nejlepší hráčka: Žirková.
O 3. místo:
Valosun Brno - Sparta Praha 116:69 (17:15, 47:41, 73:56)
Nejvíce bodů: Svobodová 19, Kysilková a Hejdová po 17, Vlková a Whitleyová po 16 - Loudenová 16, Pechová 15, Morkaová 14, Obrusníková 12. Rozhodčí: Vondráček, Kašparová. Trestné hody: 27/21 - 21/19. Fauly: 18:24. Trojky: 9:4. Diváci: 150. Nejlepší hráčka: Svobodová.

Reklama

Související témata: