Hlavní obsah

Podle CAS byla asijská kvalifikace házenkářů na OH neregulérní

LAUSANNE

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS ve čtvrtek rozhodla, že opakování asijské kvalifikace házenkářů kvůli podezření z manipulace bylo oprávněné, a účast v Pekingu přiřkla jihokorejské reprezentaci. Naopak ženský kvalifikační turnaj proběhl podle prohlášení v rámci pravidel a jako účastník OH byl potvrzen Kazachstán.

Článek

CAS udělal tečku za sporem, který vznikl při loňských kvalifikačních turnajích. Těsně před zářijovým mužským v Kuvajtu byli za podivných okolností nahrazeni němečtí rozhodčí sudími z Jordánska a Íránu, což se podle pozorovatelů výrazně podepsalo na kvalitě rozhodování. Turnaj vyhrál Kuvajt, nicméně po protestech především favorizované Koreje nařídila v prosinci mezinárodní IHF opakování kvalifikace. Podobné podezření z manipulace vyvolal i srpnový ženský turnaj v Almaty, kde triumfoval domácí outsider Kazachstán.

Asijská federace se sídlem v Kuvajtu ale jakékoli pochybení odmítla a zakázala národním svazům na opakovaných turnajích účast. Do nového dějiště Tokia odcestovaly v lednu pouze korejské týmy, jež vyhrály nad domácími jak ženský, tak mužský kvalifikační zápas.

Arbitráž, na níž se vedle asijského svazu obrátily i národní federace Kuvajtu a Kazachstánu, rozhodla, že IHF nařídila opakování kvalifikace oprávněně pouze v případě mužského turnaje. Jednání tříčlenného grémia nad případem trvalo šestnáct hodin. Bližší podrobnosti nebyly zveřejněny.

Reklama

Související témata: