Hlavní obsah

Bohaté kluby hrozí, že odejdou z házenkářské Ligy mistrů

OSTRAVA

Bojkot velkoklubů a zánik v její stávající podobě hrozí házenkářské Lize mistrů. Předním evropským klubům vadí nevýhodné ekonomické podmínky plynoucí z účasti; proto pohrozily, že pokud finanční profit nevzroste, od další seóny si založí vlastní soutěž.

Článek

Liga mistrů je v patové situaci. Evropská házenkářská elita se po letech planých slibů vzbouřila: zámožné kluby v čele se španělskými nebo německými giganty, spojené pod hlavičkou Group Club Handball (GCH), sepsaly požadavky, za nichž jsou ochotny na Lize mistrů dále participovat. Pokud je však řídící orgán soutěže Evropská házenkářská federace (EHF) nepřijme, jsou připraveny od příští sezóny uvést do praxe koncept vlastní Evropské ligy.

"Začíná to být velký boj. Jestli EHF na ty podmínky nepřistoupí, nastane obrovský rozkol v evropské házené," řekl ve čtvrtek novinářům Miroslav Pelech, manažer karvinských házenkářů. Ty jako pravidelné účastníky Ligy mistrů šéf projektu Gerd Butzek informuje o svých aktivitách.

Důvodem sváru jsou především peníze za televizní práva, ale i přehuštěná termínová listina. Kluby GCH cítí, že na účasti v Lize mistrů marketingově a hlavně ekonomicky prodělávají.

Pelech: LM je pro nás šílená a neekonomická věc

"Marketingově není Liga mistrů zcela využita," uvedl Pelech. "My se ekonomicky nemůžeme měřit se špičkovými kluby z Německa nebo Španělska, ale pro nás je start v Lize mistrů naprosto šílená a neekonomická věc, které se účastníme jen proto, abychom zůstali v kontaktu s vyspělou házenkářskou Evropou. EHF deset let pořád něco slibuje, ale neděje se vůbec nic. Teď se proti tomu nejsilnější kluby zkrátka zvedly," vysvětlil Pelech.

Největší kolize panuje na poli televizních práv, odkud prý do klubových rozpočtů přitékají mizivé částky. Projekt Evropské ligy by tuto problematiku měl vyřešit k prospěchu klubů. "EHF si buduje moloch, na který evidentně není. Peníze, které by měly jít klubům, jdou na rozvoj byrokracie EHF," řekl Pelech.

Direktoriátu EHF se krátí čas. Svůj postoj má prezentovat do 30. března a bez ohledu na to už o čtrnáct dnů později zasednou bossové nejmocnějších evropských klubů k jednacímu stolu v Barceloně. "Čekáme, co se bude dít. Samozřejmě, že nejsme hlavní klub, který má do všeho co mluvit, ale o všem nás pravidelně informují," uvedl Pelech.

Naznačil, že kdyby se Karviné podařila obhajoba českého titulu, do Ligy mistrů by se moc netlačila. "Z naší strany zájem o Ligu mistrů ochabl. Kdybychom se měli znovu přihlásit, hodně bychom to zvažovali a museli bychom to mít partnersky zaštítěno tak, aby se to vůbec nedotklo normálního rozpočtu klubu," dodal Pelech.

Reklama

Související témata: