Hlavní obsah

Basketbalistky vstoupí do Final Four po dlouhé herní pauze

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno jsou připraveny po dvou letech zaútočit v domácím prostředí na prvenství v Evropské lize. V turnaji Final Four, který na sklonku tohoto týdne pořádají v Městské hale v Králově Poli, narazí české mistryně v pátečním semifinále od 18 hodin na francouzské Bourges. V prvním semifinále se od 15 hodin střetne v ruském derby Jekatěrinburg s obhájkyněmi prvenství ze Spartaku Moskva.

Článek

Brňanky potkala před Final Four dlouhá zápasová přestávka. Jejich dva čtvrtfinálové duely v domácí soutěži byly přeloženy kvůli karanténě v týmu Strakonic až na příští týden. "Hráčky si odpočinuly. Ale pauza byla dost dlouhá," řekl trenér Brna Jan Bobrovský. Jeho tým hrál soutěžní zápas naposledy 28. března v ligovém derby s Valosunem.

Jinak si pochvaluje, že výkonnost týmu šla po čtvrtfinále s Valencií nahoru. "V poslední době nás ale přibrzdilo zranění Američanky Whitmoreové, která týden odpočívala. Museli jsme trochu polevit v tréninkovém úsilí, snad to nebude na škodu," uvedl Bobrovský na dnešní tiskové konferenci.

Bourges procházelo až do soboty francouzskou ligou bez jediné porážky, po 23 zápasech jeho úspěšná série skončila v Challes, které po dramatické koncovce vyhrálo 61:60. "To ale nic nemění na kvalitě francouzského týmu, který zvládá ve svém herním rejstříku deset signálů. Bude dost náročné si všechny zapamatovat. Určitě je ale Bourges přijatelnějším semifinálovým soupeřem než dvojice ruských klubů," uvedl Bobrovský.

Se zraněním kolena se potýkala v přípravě kapitánka Hanka Machová, většina kádru byla v péči klubového lékaře s drobnými problémy. "Už bychom měly být v plné síle. Moje koleno je v pořádku, trénuji naplno," řekla Machová, která si pochvaluje přínos tří cizinek, které jsou podle ní mnohem komunikativnější, než byla před dvěma lety Američanka Nykesha Salesová.

Mělo by být vyprodáno

Už dnes večer po volejbalovém utkání KP Brno - Olymp Praha se začne v hale pokládat palubovka. Mezinárodní federace FIBA vyžaduje čistou plochu pouze s vyznačeným basketbalovým hřištěm bez čar pro jiné sporty.

"Na rozdíl od situace před dvěma lety bylo letošní Final Four trochu hurá akce. Na letišti ve Valencii jsme se po vyhraném třetím čtvrtfinále začali zabývat myšlenkou, že bychom mohli tento turnaj uspořádat. O to složitější bylo sehnat peníze. Potřebných třináct až patnáct miliónů jsme už ale dali dohromady," uvedl manažer brněnského klubu Jiří Hamza.

O turnaj je mezi fanoušky velký zájem a pořadatelé očekávají, že hala pro 3500 diváků bude vyprodaná. V předprodeji zůstalo posledních 200 vstupenek. Otázkou zůstává, zda se naplní 600 míst, které museli pořadatelé přidělit zahraničním klubům.

Reklama

Související témata: